Ολλανδία: προϋπολογισμός με επιστροφές 2,5 δισ. ευρώ στους καταναλωτές

Ολλανδία: προϋπολογισμός με επιστροφές 2,5 δισ. ευρώ στους καταναλωτές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφές συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ στους καταναλωτές προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η ολλανδική κυβέρνηση με σκοπό την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των Ολλανδών μετά τη λιτότητα των τελευταίων ετών. Οικονομικοί αναλυτές, όμως, προβλέπουν πως η αξία των επιστροφών αυτών θα εξανεμιστεί αν παραμείνουν οι τιμές του πετρελαίου στα υφιστάμενα επίπεδα ρεκόρ.

Το εν λόγω σχέδιο προϋπολογισμού, που παρουσίασε χθες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γκέριτ Ζαλμ, προβλέπει αύξηση των δαπανών για την παιδεία, το περιβάλλον αλλά και για έργα υποδομής. Παράλληλα προβλέπει πάγωμα των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που συνήθως αυξάνονται αναλόγως με τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η ολλανδική οικονομία, που δεν έχει ακόμη υπερβεί πλήρως την ύφεση του 2003, θα σημειώσει ανάπτυξη 2,5% το 2006 μετά το 0,5% στο οποίο υπολογίζεται η ανάπτυξη του τρέχοντος έτους. Οι εκτιμήσεις αυτές, όμως, βασίζονται στην υπόθεση ότι θα υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου από τα επίπεδα στα οποία εκτινάχθηκαν μετά τον τυφώνα «Κατρίνα». «Το 2005 υπήρξε ένα γλυκόξινο έτος για την οικονομία, αλλά το επόμενο έτος διαγράφεται αισθητά καλύτερο, μολονότι οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν παράγοντας αβεβαιότητας», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Ζαν Πίτερ Μπαλκενέντε. Σημειωτέον ότι η κυβερνητική υπηρεσία προβλέψεων CPB εκτιμά πως η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 50 δολάρια το βαρέλι μέσα στο επόμενο έτος, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι αν παραμείνει σε επίπεδα περί τα 65 δολάρια το βαρέλι, θα μειώσει την ανάπτυξη της ολλανδικής οικονομίας το 2006 κατά 0,6% και θα διαβρώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των Ολλανδών καταναλωτών.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο, οι Ολλανδοί έχουν από το 2003 καταφύγει στις αποταμιεύσεις τους, καθώς το εισόδημά τους έχει πληγεί από τις περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις των φόρων τις οποίες επέβαλε η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα την ίδια στιγμή που η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης περιόριζε τις αυξήσεις των μισθών. H κυβέρνηση ευελπιστεί, πάντως, ότι η τάση θα αρχίσει να αντιστρέφεται το επόμενο έτος. Σε περίπτωση ανάκαμψης της οικονομίας, θα ενισχυθεί η δημοτικότητά της που έχει υποστεί καίριο πλήγμα μετά την ύφεση του 2003 και τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις στο κράτος Πρόνοιας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει από τα επίπεδα του 6,75% στα οποία έφθασε φέτος, ενώ η αγοραστική δύναμη των Ολλανδών αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσον όρο 1% το επόμενο έτος.

Σχολιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Ολλανδίας, το FNV, που το περασμένο έτος ηγήθηκε των αντιδράσεων κατά των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις αγωνίες των πολιτών. Οπως επισήμανε, «πολλοί άνθρωποι ανησυχούν δικαιολογημένα για τις θέσεις εργασίας τους, για το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή