ΔΝΤ: στο 4,3% οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για φέτος

ΔΝΤ: στο 4,3% οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για φέτος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σταθερή θα παραμείνει η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 4,3% κατά το τρέχον έτος και το επόμενο σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 3,9% την προηγούμενη δεκαετία και παρά τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και τις συνέπειες του τυφώνα «Κατρίνα».

Τα σχετικά αναφέρονται στην εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στο πλαίσιο αυτό οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2006 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω από το 4,4% του Απριλίου, αλλά οι αντίστοιχες του 2005 διατηρήθηκαν ως είχαν.

«Η διεθνής οικονομία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική τα τελευταία χρόνια», δήλωσε συγκεκριμένα ο ανώτατος οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ραγκουράμ Ράτζαν. «Οι επιδημίες, οι φυσικές καταστροφές και η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου έχουν απλώς προκαλέσει ελάσσονες ζημίες σε μια συνολική εικόνα υγιούς ανάπτυξης».

Παρά ταύτα, ο διεθνής οργανισμός δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι, οι οποίοι απορρέουν από τη διόγκωση των ανισομερειών στα ισοζύγια των τρεχόντων λογαριασμών, τη στρέβλωση της ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια και τις ανησυχίες για την περιορισμένη δυνατότητα παραγωγής αργού, με αποτελέσμα τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.

Τον Αύγουστο ο μαύρος χρυσός έφθασε σε πρωτοφανή επίπεδα ρεκόρ των 70 δολαρίων το βαρέλι, που σημαίνει ότι διπλασιάστηκε η τιμή του από τις αρχές τους έτους.

Επιπροσθέτως, το ΔΝΤ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός σε διεθνή κλίμακα σημείωσε ελαφρά άνοδο εξαιτίας του πετρελαίου, αλλά παραμένει υπό έλεγχο. O δομικός πληθωρισμός στις βιομηχανικές χώρες είναι συγκρατημένος εν γένει, όπως ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρά ταύτα, θα πρέπει να παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών πετρελαίου.

Ο διεθνής οργανισμός υπογράμμισε, ακόμα, ότι σήμερα διαμορφώνονται ευνοϊκές οι συνθήκες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, τις υψηλές τιμές των μετοχών και τους ρωμαλέους ισολογισμούς των επιχειρήσεων.

Στις αναδυόμενες αγορές οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, αποτυπώνοντας τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη, καθώς και την εντεινόμενη παρουσία των μακροπρόθεσμων επενδυτών, που ζητούν αποδόσεις.

Το ΔΝΤ επισημαίνει για τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι άμεσες συνέπειες στην οικονομική τους ανάπτυξη από τον τυφώνα «Κατρίνα» θα είναι περιορισμένες χρονικά και ποιοτικά. Πάντως, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το τρέχον έτος στο 3,5% από το 3,6% του Απριλίου και από το 3,6% στο 3,3% για το 2006.

H ιαπωνική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει αύξηση του ΑΕΠ 2% εφέτος και του χρόνου· οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη είναι συγκρατημένες λόγω ασθενικής ζήτησης, έλλειψης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και διογκούμενων ελλειμμάτων. Τέλος, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη από την αναμενόμενη το 2006 και ότι η EKT θα πρέπει, εάν παραστεί ανάγκη, να είναι έτοιμη για περικοπή επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή