ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης διευθύνθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ύστερα από εποχική αναπροσαρμογή, λόγω της αλματώδους τιμής του πετρελαίου και της αισθητής πτώσεως των εσωτερικών επενδύσεων, όπως ανακοίνωσε χθες στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων στην περιοχή της Ευρωζώνης σημείωσε πτώση τον μήνα Ιούλιο στα 73,7 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 102,6 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν τον μήνα Ιούνιο. Οι άμεσες επενδύσεις προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης το μήνα Ιούλιο αντιστάθμισαν τις εκροές κεφαλαίων των 80,1 δισ. ευρώ, από την περιοχή της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει στο σχετικό ανακοινωθέν της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Λεπτομερέστερα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης με τους υπολοίπους εταίρους της ανά τον κόσμο διογκώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στα 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ, από το ένα δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα Ιούνιο. H επιδείνωση αυτή αποδίδεται σε διαφορετικούς παράγοντες, από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου έως και την αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα, όπως δήλωσε η οικονομολόγος της Lehman Brothers, για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Σάντρα Πέτσκοφ.

Ανοδος στις δαπάνες νοικοκυριών

Ανοδο σημείωσαν οι δαπάνες των νοικοκυριών στη Γαλλία τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, γεγονός το οποίο ενισχύει τις προσδοκίες πως ο ρυθμός της οικονομικής αναπτύξεως της χώρας θα επιταχυνθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα τον περασμένο Ιούλιο οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο κατά 1,2% και τον μήνα Αύγουστο κατά 1,9%, που είναι και ο ισχυρότερος ρυθμός αυξήσεως από τον Απρίλιο του 2004. Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής, στο Παρίσι. Οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η άνοδος των καταναλωτικών δαπανών στη Γαλλία τους δύο προαναφερθέντες μήνες θα δώσει μια ώθηση προς τα άνω στον ρυθμό της αυξήσεως του γαλλικού ΑΕΠ, το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

GdF: ισχυρή κερδοφορία

Ισχυρότερη από την αναμενόμενη απεδείχθη ότι ήταν η κερδοφορία της Gaz de France κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους λόγω ανόδου της ζήτησης αλλά και της τιμής του φυσικού αερίου. Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε στο Παρίσι χθες η Gaz de France, αναφέρει ότι τα κέρδη της το 2005 θα ξεπεράσουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο εφέτος τα καθαρά κέρδη της Gaz de France, αυξήθηκαν στο 1,185 δισεκατομμύριο ευρώ από 1,048 δισεκατομμύριο ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα λειτουργικά κέρδη της επιχειρήσεως σημείωσαν άνοδο στο 1,796 δισεκατομμύριο ευρώ από το 1,733 δισεκατομμύριο ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2004, ενώ τα προ φορολογίας και άλλων υποχρεώσεων γενικά της έσοδα αυξήθηκαν στα 2,52 δισεκατομμύρια ευρώ από 2,474 δισεκατομμύρια ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Πτώση 83% στα κέρδη

Πτώση κατά 83% σημείωσαν τα κέρδη της αμερικανικής επενδυτικής τραπέζης Morgan Stanley το τρίτο τρίμηνο εφέτος, καθώς οι δαπάνες της του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την πώληση των δραστηριοτήτων θυγατρικής της επιχειρήσεως στην εκμίσθωση αεροσκαφών, επισκίασαν την οικονομική της απόδοση στον τραπεζικό κλάδο. Τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν στα 144 εκατομμύρια δολάρια ή κατά 13 σεντς ανά μετοχή από 837 εκατομμύρια δολάρια ή κατά 76 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα καθαρά έσοδά της, αντιθέτως, σημείωσαν άνοδο κατά 29%, στα 6,95 δισεκατομμύρια δολάρια. H τιμή μετοχής της Morgan Stanley σημείωσε χθες πτώση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά 0,67%, στα 52,05 δολάρια.