Gazprom: κοντά ο έλεγχος της Sibneft

Gazprom: κοντά ο έλεγχος της Sibneft

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη του έτους φιλοδοξεί ο κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom να αποκτήσει τον έλεγχο της πετρελαϊκής Sibneft, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης εξαγοράς που θα έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στα χρονικά της Ρωσίας. Ηδη, οι τράπεζες έχουν κινητοποιηθεί για τη συμπλήρωση του πακέτου δανειοδότησης ύψους 12 δισ. δολαρίων, ενώ το χρονοδιάγραμμα που αποκάλυψε για πρώτη φορά χθες ο επικεφαλής του κλάδου εξαγωγών του ρωσικού μονοπωλίου, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, ώθησε την τιμή μετοχής της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου του κόσμου σε άνοδο 8%, στο ιστορικό ρεκόρ των 141,40 ρουβλίων (4,98 δολαρίων).

Ράλι της τιμής της μετοχής

Σύμφωνα με τον κ. Μεντβέντεφ, «οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Sibneft προχωρούν και ελπίζω πως θα ολοκληρωθούν πριν από τα τέλη του έτους». H δήλωση αυτή -ορόσημο για τις ελπίδες πως θα εφαρμοστεί, επιτέλους, το πολυαναμενόμενο σχέδιο άρσης των περιορισμών για τη συμμετοχή ξένων στη μετοχική διάρθρωση της Gazprom- πυροδότησε το ράλι της τιμής, η οποία καταγράφει κέρδη άνω του 80% από τις αρχές του έτους, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 118 δισ. δολάρια.

Οι ελπίδες ότι οι δυτικές τράπεζες θα εγκρίνουν το πρωτοφανές χρηματοδοτικό πακέτο για τη Sibneft είχαν ήδη εγείρει εικασίες για άρση των περιορισμών αυτών νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν. Σήμερα, οι ξένοι επενδυτές επιτρέπεται να αγοράζουν μόνο αμερικανικά πιστοποιητικά μετοχών (ADS) της Gazprom στην αγορά του Λονδίνου, τα οποία αναλογούν μόλις στο 3% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Πολλοί, ωστόσο, αγοράζουν πλαγίως μετοχές που διατίθενται στο εγχώριο χρηματιστήριο, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς. H Gazprom κατέληξε σε συμφωνία με τις τράπεζες στις αρχές της εβδομάδας για τη δανειοδότηση που θα της επιτρέψει να εξαγοράσει μερίδιο 72% της Sibneft, υπ’ αριθμόν 5 πετρελαιοπαραγωγού της Ρωσίας, την οποία ελέγχει ο μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς και οι συνεργάτες του.

Το πακέτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δάνειο ύψους τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων, διαρκείας ενός έτους, με ευνοϊκούς όρους. Τα υπόλοιπα χρήματα θα διοχετευθούν με δάνειο που θα αναχρηματοδοτείται με πώληση ομολόγων. Οι τράπεζες που φέρονται να εμπλέκονται στη συμφωνία είναι οι ABN Amro, Dresdner Kleinwort Wasserstein, Citigroup, Morgan Stanley, Goldman Sachs και Crdit Suisse.

Πιθανό το «πράσινο φως»

Ο κ. Μεντβέντεφ δεν αποκάλυψε το ύψος της συμφωνίας με τη Sibneft, μέσω της οποίας το Κρεμλίνο θα αποκτήσει τον έλεγχο του ενός τρίτου των ρωσικών πετρελαϊκών πόρων. Τα σχόλιά του ακολούθησε ανακοίνωση των αρχών ανταγωνισμού της Ρωσίας, βάσει της οποίας, εξαγοράζοντας τη Sibneft, η Gazprom δεν αποκτά δεσπόζουσα θέση στον πετρελαϊκό κλάδο και συνεπώς η συμφωνία τους πιθανότατα θα λάβει το «πράσινο φως».

Εξίσου ήσυχη εμφανίζεται και η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, TNK-BP, η οποία -όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς» ο διευθύνων σύμβουλός της, Τζέρμαν Χαν- δεν νιώθει να απειλείται το σχέδιο διάλυσης της κοινοπραξίας της με τη Sibneft. H TNK-BP, που ελέγχεται κατά το ήμισυ από τη βρετανική BP, και η Sibneft έχουν μοιράσει τις ποσότητες πετρελαίου και το δίκτυο λιανικής της κοινοπραξίας αυτής, Slavneft, και βρίσκονται στο στάδιο αποτίμησης του ενεργητικού τους στην παραγωγή και στη διύλιση. Σύμφωνα με τον κ. Χαν, οι συνομιλίες για το μέλλον της Slavneft δεν θεωρείται πιθανό να καταρρεύσουν λόγω της εξαγοράς της Sibneft από τη Gazprom.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με τον κ. Μεντβέντεφ, η Gazprom ζητεί επιπλέον ρευστό από τη Royal Dutch Shell, στο πλαίσιο της ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων που αποφασίστηκε όταν ο ολλανδοβρετανικός κολοσσός προειδοποίησε για σημαντική υπέρβαση του κόστους στο πρόγραμμα άντλησης φυσικού αερίου στη νήσο Σαχαλίν της ρωσικής Απω Ανατολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή