Μεταρρυθμίσεις ζητεί από τη Γερμανία ο Τρισέ

Μεταρρυθμίσεις ζητεί από τη Γερμανία ο Τρισέ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω της αβεβαιότητας που περιβάλλει τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία μετά το αμφίρροπο αποτέλεσμα των εκλογών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κάλεσε χθες την καινούργια κυβέρνηση και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, το μέλλον των οποίων φαίνεται αβέβαιο στη Γερμανία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Times, ο κ. Τρισέ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες για να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στη Ζώνη Ευρώ, που προς το παρόν βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του 2%, και να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία σε πιο σταθερά θεμέλια. Ερωτώμενος ποια βήματα θα περίμενε από τη νέα γερμανική κυβέρνηση, ο κ. Τρισέ τόνισε ότι το μήνυμά του είναι το ίδιο προς όλες τις κυβερνήσεις και συγκεκριμένα «ας είμαστε όσο περισσότερο μπορούμε αποφασισμένοι για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση».

Οι τιμές του πετρελαίου

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προκήρυξε τις εν λόγω πρόωρες εκλογές, από τις οποίες προέκυψε αμφίρροπο αποτέλεσμα χωρίς να αναδειχθεί σαφής νικητής, ακριβώς εξ αιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπιζε στην προσπάθειά του να εφαρμόσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθούσε.

Παράλληλα, ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και στις ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας ως απειλές για την παγκόσμια οικονομία, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει συλλογικά η ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου. H ίδια συνέντευξη εμφανίζεται στα χθεσινά φύλλα της γαλλικής Figaro και της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung, στα οποία ο κ. Τρισέ φέρεται επίσης να δηλώνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των αναδυόμενων ασιατικών οικονομιών μέσω μιας σταδιακής ανατίμησης των νομισμάτων τους. O κ. Τρισέ αναφέρθηκε, επίσης, στην επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης της Ζώνης Ευρώ με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,9% για το 2005 και το 2006. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι αν εφαρμοσθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ο δείκτης αυτός θα μπορούσε να υπερβεί το 2% το 2007 ή αργότερα. Οπως τόνισε, «από αυτήν την άποψη είναι ουσιώδεις οι παραγωγικές επενδύσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις γι’ αυτό και επανειλημμένως απευθύνουμε έκκληση για την εφαρμογή τους».

Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική της EKT, ο κ. Τρισέ τόνισε ότι η τράπεζα πρέπει να είναι «ολοκληρωτικά πραγματίστρια» και να εκτιμά τα στοιχεία χωρίς να καθηλώνεται μονίμως στην ίδια συλλογιστική για να αποφασίζει πότε πρέπει να αλλάξει τα επίπεδα των επιτοκίων. Επανέλαβε, άλλωστε, ότι ο υψηλός ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος αποτελεί παράγοντα που ανησυχεί την EKT, όπως και «ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα που είναι πολύ υψηλότερος από την αύξηση του ΑΕΠ».

Τα φθηνά στεγαστικά δάνεια

Ειδικότερα, ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε στα φθηνά στεγαστικά δάνεια που έχουν προκαλέσει υπερθέρμανση της αγοράς κατοικιών σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ζώνης Ευρώ και υπογράμμισε ότι η τράπεζα τα παρακολουθεί προσεκτικά. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η συνολική εικόνα δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά θα μπορούσαν να διευκολύνουν την αποθέρμανση οι αρχές ορισμένων χωρών. O κ. Τρισέ υπογράμμισε, άλλωστε, επανειλημμένως ότι η EKT έχει κατορθώσει να κατακτήσει την αξιοπιστία της διατηρώντας υπό έλεγχο τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, πράγμα που της δίνει τη δυνατότητα να διατηρεί τα επιτόκια σε σταθερά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η EKT διατηρεί σταθερά τα επιτόκια του ευρώ στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2% εδώ και περισσότερο από δύο έτη. Δεδομένων δε των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές δεν προβλέπουν επιβολή πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής πριν από τα μέσα του επόμενου έτους. Οπως όμως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, αν ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβεί τη μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη, ενδέχεται να ενταθούν συντομότερα οι πληθωριστικές πιέσεις εξωθώντας την τράπεζα σε μια εσπευσμένη άνοδο των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EKT, το πιθανότερο είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ζώνης Ευρώ δεν θα υπερβεί το 1,3% το 2005 και το 1,8% το επόμενο έτος μετά το 2,1% στο οποίο έφθασε το 2004. H παρατεταμένη περίοδος φθηνού χρήματος έχει οδηγήσει σε μια επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης και της προσφοράς χρήματος που σαφώς εγκυμονεί κινδύνους πληθωριστικών πιέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή