Μέτρα κατά Βρετανίας για υψηλό έλλειμμα

Μέτρα κατά Βρετανίας για υψηλό έλλειμμα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε χθες κρούση στη Βρετανία καθώς η προεδρεύουσα αυτό το εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση παραβίασε για δεύτερο συναπτό έτος το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το οικονομικό έτος 2004 – 2005. Δεδομένου, όμως, ότι η Βρετανία έχει επιλέξει να μη συμμετάσχει στη Ζώνη Ευρώ, δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση που το έλλειμμά της παραμένει σε επίπεδα άνω του 3% του ΑΕΠ. H ιδιότητά της, πάντως, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη δεσμεύει να καταβάλει προσπάθειες για να αποφύγει την υπέρβαση των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας. Σύμφωνα, δε, με δήλωση του επιτρόπου Νομισματικών, Χοακίν Αλμούνια, η Επιτροπή εκτιμά πως η Βρετανία θα υπερβεί εκ νέου το επίμαχο όριο, ενώ οι βρετανικές αρχές εμμένουν στην αντίθετη πρόβλεψη. Το θέμα ενδέχεται να παραπεμφθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα κληθούν να λάβουν την τελική απόφαση ως προς το αν το έλλειμμα της Βρετανίας είναι υπερβολικό και τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία παραβίασε το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος το οικονομικό έτος 2003 – 2004 αλλά διέφυγε την προβλεπόμενη διαδικασία επειδή η υπέρβαση θεωρήθηκε περιορισμένη και κατά συνέπεια προσωρινή. Τόσο η Επιτροπή όσο και οι βρετανικές αρχές προέβλεπαν ότι το βρετανικό έλλειμμα θα υποχωρούσε σε επίπεδα κάτω του 3% το οικονομικό έτος 2004 – 2005 και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα ο επίτροπος Νομισματικών χαρακτηρίζει υπερβολικά αισιόδοξη την εν λόγω πρόβλεψη. H σχετική έκθεση της Επιτροπής, πάντως, αποδίδει την εξέλιξη στη χειρότερη από την προβλεπόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία μείωσε τα έσοδα της κυβέρνησης, και στις ελαφρώς αυξημένες δημόσιες δαπάνες. Προβλέπει παράλληλα ότι η βρετανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 2,1% το τρέχον έτος και όχι 2,8% όπως προέβλεπε η Επιτροπή τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή