Παραίτηση ευθιξίας από τον Σινίσκαλκο

Παραίτηση ευθιξίας από τον Σινίσκαλκο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν υπουργό στοίχισε στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι η θεσμική κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω του διοικητή της Τραπέζης της Ιταλίας, Αντόνιο Φάτζιο. Χθες ο Ντομένικο Σινίσκαλκο, υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρωτεργάτης της κίνησης για την παραίτηση του κ. Φάτζιο, υπέβαλε την παραίτησή του – σημειωτέον ότι μένει λιγότερο από μία εβδομάδα για την έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση, ώστε να κατατεθεί μετά στη Βουλή.

Επιπλέον, μόνο λίγοι μήνες υπολείπονται έως τις εκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν ότι μία ήττα του κ. Μπερλουσκόνι είναι πιθανή.

Ευρεία αποδοχή

Ο παραιτηθείς έχαιρε ευρείας αποδοχής και προσέδιδε κύρος και αξιοπιστία στην κυβέρνηση, διότι δεν ανήκε σε φατρίες. Πάντως, ο ίδιος δήλωσε ότι αποχωρεί, έχοντας συμπληρώσει 14 μήνες στη θέση του, λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης να εκδιώξει τον κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος αποδεδειγμένα είχε χειριστεί μεροληπτικά τους εγχώριους επενδυτές εις βάρος των ξένων σε απόπειρα εξαγοράς ιταλικής τράπεζας.

Παράλληλα, εξέφρασε την οργή του για τις κινήσεις των συμμετεχόντων στον κυβερνητικό συνασπισμό σχετικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2006, που αυτός κατήρτισε και πρέπει να εγκριθεί έως τα τέλη του μηνός. «Επανειλημμένως έχω μιλήσει από τον Αύγουστο με τον πρωθυπουργό σχετικά με την κεντρική τράπεζα και τον προϋπολογισμό, αλλά εις μάτην», δήλωσε ο κ. Σινίσκαλκο.

Ωστόσο, οι προτεινόμενες περικοπές δαπανών θεωρήθηκαν δραστικότατες από τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία επέκριναν τον υπουργό. Χθες, πάντως, ο αρμόδιος επί των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Ευρωπαίος επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, προειδοποίησε τη Ρώμη ότι θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για συνεχιζόμενες περικοπές στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο Ντομένικο Σινίσκαλκο δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera τα εξής: «Διαφωνώ με την κυβέρνηση σχεδόν σε όλα και θα επανέλθω στις παλιές μου ασχολίες. Απλώς θα πρέπει να αναζητήσω πληροφορίες για το τμήμα μου της Πολιτικής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Τορίνου και αναλόγως θα επιστρέψω στο πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο».

Η αιφνίδια απομάκρυνσή του συμπίπτει με μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ιταλική κυβέρνηση, με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αγωνίζεται να ενισχύσει τη δημοτικότητά του· ωστόσο, ο ίδιος δεν παρέλειψε να δηλώσει εξαιρετικά καλοδιάθετος και έτοιμος να ορίσει αντικαταστάτη του Ντομένικο Σινίσκαλκο.

Παρά ταύτα, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρόεδρος του Πανεπιστημίου Τζον Κάμποτ στη Ρώμη, Φράνκο Παβοντσέλο, «γινόμαστε μάρτυρες μιας πολιτικής κατάρρευσης και το χτύπημα για την κυβέρνηση είναι τόσο ισχυρό, ώστε δεν μπορεί να προβλέψει κανείς εάν θα εξέλθει αλώβητη».

Η ειρωνεία της τύχης

Εν τω μεταξύ, ίσως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πείσει τα μέλη του κυβερνητικού σχηματισμού να αναπληρώσει ο ίδιος τον Ντομένικο Σινίσκαλκο σε προσωρινή βάση, όπως είχε συμβεί πέρυσι τον Ιούλιο· τότε είχε αντικαταστήσει τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι. (Σε περίπτωση, πάντως, που δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός, πιθανώς ο πρωθυπουργός να κηρύξει πρόωρες εκλογές.) H ειρωνεία της τύχης θέλει και τον κ. Τρεμόντι και τον κ. Σινίσκαλκο κατά κάποιον τρόπο θύματα του ακαταμάχητου Αντόνιο Φάτζιο – τον οποίο χαρακτηρίζει «θεσμικό τέρας» ο κ. Σινίσκαλκο. O κ. Τρεμόντι είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του με αφορμή το λογιστικό σκάνδαλο στη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Parmalat. Σήμερα η παραίτηση Σινίσκαλκο θέτει νέα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος, όντας ανεξάρτητος από την κυβέρνηση, εμμένει στη θέση του πως δεν έχει σφάλει και δεν παραιτείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή