Στη δίνη της «Ρίτα» και των περικοπών της Sony

Στη δίνη της «Ρίτα» και των περικοπών της Sony

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον επενδυτικό κόσμο να τελεί -πέραν του Τέξας- υπό την απειλή του τυφώνα «Ρίτα», για τον οποίο εκφράζονται φόβοι ότι θα έχει μεγαλύτερες, τουλάχιστον οικονομικές επιπτώσεις από τον «Κατρίνα», οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν εκ νέου, υπερβαίνοντας τα 68 δολάρια το βαρέλι στην αμερικανική αγορά. Σαν να μην ήταν δε αρκετή η απειλή του «Ρίτα» για την αμερικανική αγορά των καυσίμων, πηγές της ναυτιλιακής αγοράς στο Λονδίνο ανέφεραν χθες στο Reuters ότι οι εταιρείες ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρων πλοίων καθυστερούν τώρα το κλείσιμο συμβολαίων με πετρελαϊκές εταιρείες για τη μεταφορά αργού στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι σύντομα, όταν ο τυφώνας θα ξεσπάσει -όπως αναμένεται, στο Τέξας- οι τιμές των ναύλων θα σημειώσουν επίσης σημαντική άνοδο. Στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών από την πλευρά τους, αρνήθηκαν χθες ότι επιδιώκεται η χειραγώγηση της αγοράς των διά θαλάσσης μεταφορών, τονίζοντας ότι απλώς «λαμβάνουν θέσεις», πρακτική η οποία αποτελεί καθημερινή υπόθεση στις χρηματαγορές. Οπως και αν είναι, όλα προϊδεάζουν για την περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των παραγωγών του στο ορατό μέλλον, πιθανότητα, η οποία δημιουργεί πολύ μεγάλη ανησυχία στις δύο ακτές του Ατλαντικού και όχι μόνον.

Οπως θα ήταν αναμενόμενο, οι τιμές των μετοχών των πετρελαϊκών κολοσσών σημείωσαν εκ νέου άνοδο χθες στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, μεγάλοι χαμένοι όμως ήταν οι κλάδοι των αερομεταφορών, των χημικών προϊόντων -εν αναμονή της εκτίναξης των τιμών των πρώτων υλών- καθώς και των ασφαλιστικών εταιρειών, που επίσης «τρέμουν» τον «Ρίτα». Πτώση υπέστησαν χθες και οι τιμές των μετοχών εταιρειών κατασκευής καταναλωτικών προϊόντων ευρείας χρήσεως, επηρεασμένες από την ανακοίνωση της Sony Corp., ότι θα περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας και θα κλείσει αριθμό εργοστασίων της καθώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταστεί φέτος ζημιογόνος για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Οπως τόνιζαν χθες αναλυτές, «όταν η Sony φτερνίζεται, άλλες εταρείες του κλάδου φοβούνται ότι θα αρρωστήσουν με. ..πνευμονία».

Μεγάλη κερδισμένη της χθεσινής ημέρας ήταν ωστόσο η Volkswagen, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία αυξήθηκε κατά 4,2%, στα 50,12 ευρώ, όταν έγινε γνωστό ότι ο μεγαλοεπενδυτής Κερκ Κερκόριαν ενδέχεται να εξαγοράσει ποσοστό στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης.

Ο FTSE100 έκλεισε χθες ενισχυμένος κατά 0,33% στις 5387,3 μονάδες, ο Xetra Dax υποχωρώντας κατά 0,54% στις 4849,01, ο CAC40 με πτώση 0,45% στις 4448,15, ο SMI στις 6735,75 με πτώση 0,37% και ο MIB30 με απώλειες 0,58%, στις 34359.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή