Delta: μειώνει κατά 9.000 το προσωπικό της

Delta: μειώνει κατά 9.000 το προσωπικό της

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόλυση μέχρι και 9.000 ατόμων, ήτοι του 17% του δυναμικού του, προσανατολίζεται και ο αμερικανικός αερομεταφορέας Delta Air Lines, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης με στόχο την εξοικονόμηση 3 δισ. δολαρίων και την αποφυγή της πτώχευσης. Στο ίδιο σχέδιο εντάσσεται, άλλωστε, η περικοπή μισθών και επιδομάτων, η μείωση του στόλου του κατά 100 αεροσκάφη και πλέον, από τα σημερινά 845, καθώς και της χωρητικότητάς του στις ΗΠΑ έως και κατά 20% (η διεθνής χωρητικότητα, πάντως, θα αυξηθεί κατά 25% το 2006).

O υπ’ αριθμόν 3 αερομεταφορέας των ΗΠΑ ζήτησε προστασία από τους πιστωτές του την περασμένη εβδομάδα, υποκύπτοντας στις πιέσεις του υψηλού κόστους των καυσίμων και στο χρέος του, που υπερβαίνει τα 20 δισ. δολάρια. H εταιρεία είχε ήδη από πριν ξεκινήσει τις προσπάθειες για την εξοικονόμηση επιπλέον 5 δισ. δολαρίων ώς το 2006, βάσει προηγούμενου «προγράμματος μεταμόρφωσης», ένας στόχος ο οποίος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Τζέραλντ Γκρίνσταϊν, οδεύει προς επίτευξη.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Delta, ελπίζει να εξοικονομήσει 930 εκατ. δολάρια περικόπτοντας το εργατικό κόστος και ενισχύοντας την παραγωγικότητα. Από το ποσό αυτό, τα 325 εκατ. δολάρια θα εξοικονομηθούν από τους πιλότους και τα 605 εκατομμύρια από το υπόλοιπο δυναμικό της. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η εταιρεία υπολογίζει ότι θα περικόψει 7.000-9.000 θέσεις από το συνολικό προσωπικό της, που ανέρχεται στα 52.000 άτομα, ώς τα τέλη του 2007.

Κάποιοι αναλυτές χαρακτήρισαν τις πρωτοβουλίες αυτές «απρόσμενα επιθετικές», τόνισαν όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους για τη σωτηρία της εταιρείας. Ας σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της όλης προσπάθειας, οι μισθοί των μελών της διοίκησης θα μειωθούν κατά 9-15%, ενώ εκείνος του ίδιου του κ. Γκρίνσταϊν κατά 25%. Σε επιστολή του προς το προσωπικό, ο επικεφαλής της Delta επισημαίνει ότι η εταιρεία «φιλοδοξεί να επανέλθει στην κερδοφορία εντός μόλις δυο ετών». Ωστόσο, υπήρξαν αναλυτές που θεωρούν ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν πολύ αργά και πως «το σχέδιο θα καταλήξει να είναι μια σειρά μέτρων που θα εκφυλισθούν, εν τέλει, καθώς το ανταγωνιστικό τοπίο θα παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή