Ετοιμη να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ αν χρειαστεί η EKT

Ετοιμη να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ αν χρειαστεί η EKT

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία της για το ενδεχόμενο επιτάχυνσης του πληθωρισμού εξ αιτίας της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου εξέφρασε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διά στόματος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της EKT, Νίκου Γκαργκάνα, που παράλληλα δήλωσε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ αν χρειασθεί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Γκαργάνας τόνισε ότι ανησυχεί περισσότερο για τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών του πετρελαίου στον πληθωρισμό, που κατά τη γνώμη του «απαιτεί συνεχή παρακολούθηση». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού έχει ενταθεί τελευταία μολονότι οι αυξήσεις των τιμών παραμένουν προς το παρόν υπό έλεγχο. Οπως υπογράμμισε, «οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι θα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αν διαπιστώσουμε δευτερογενείς επιπτώσεις», αναφερόμενος στην πιθανότητα να επηρεάσουν οι τιμές του πετρελαίου τις τιμές καταναλωτή και τους μισθούς. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θεωρεί κατάλληλα τα υφιστάμενα επίπεδα των επιτοκίων ενώ προσέθεσε ότι η Τράπεζα «δεν προσπαθεί να στείλει μήνυμα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση» σε ό,τι αφορά την επόμενη κίνησή της στα επίπεδα των επιτοκίων.

Σε παρεμφερείς δηλώσεις προέβη χθες και ο Ιταλός ομόλογος του κ. Γκαργκάνα, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα International Herald Tribune. O κ. Μπίνι Σμάγκι υιοθέτησε την ίδια θέση με τον κ. Γκαργκάνα, πως τα επιτόκια βρίσκονται στα κατάλληλα επίπεδα και διευκρίνισε ότι η Τράπεζα μπορεί «να τα διατηρήσει αναλλοίωτα υπό τον όρο ότι δεν θα ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις». Σημειωτέον ότι μία ημέρα νωρίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για οικονομική ανάπτυξη της Ζώνης Ευρώ στο 1,2% το τρέχον έτος και στο 1,8% το επόμενο. Το ΔΝΤ κάλεσε, άλλωστε, την EKT να μην αποκλείει την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων προκειμένου για την τόνωση της οικονομίας. Κι ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη της Ζώνης Ευρώ συνάδουν σε γενικές γραμμές με τις τελευταίες εκτιμήσεις της EKT, ο κ. Γκαργκάνας δήλωσε ότι η Τράπεζα παραμένει αισιόδοξη για τις προοπτικές ανάκαμψης της Ζώνης Ευρώ μέσα στο τρέχον εξάμηνο, έστω κι αν οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο. Από την πλευρά του, ο κ. Μπίνι Σμάγκι προέβλεψε ότι οι επιπτώσεις του τυφώνα «Κατρίνα» θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα το δημοσιονομικό και το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εξωθώντας άλλες χώρες να τα χρηματοδοτήσουν με την αγορά αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων. Υπενθυμίζεται ότι η G7, η συνάντηση της οποίας αρχίζει σήμερα στην Ουάσιγκτον, έχει επανειλημμένως καλέσει τις ΗΠΑ να θέσουν υπό έλεγχο το δημοσιονομικό τους έλλειμμα. H αμερικανική Federal Reserve, πάντως, που σε αντίθεση με την EKT έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της την τόνωση της ανάπτυξης και όχι τον έλεγχο του πληθωρισμού, αύξησε την Τετάρτη τα αμερικανικά επιτόκια στο 3,75% με σκοπό να ελέγξει τον πληθωρισμό, παρά τις επιπτώσεις του τυφώνα «Κατρίνα» στην οικονομική ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή