EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φήμες για αγορά μετοχών της WV από τον Κερκοριάν

Οι συζητήσεις στην αγορά ότι ο Αμερικανός επενδυτής Κιρκ Κερκοριάν, ενδέχεται να αγοράσει αξιόλογο μετοχικό μερίδιο στην Volkswagen είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο χθες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης της τιμής της μετοχής τής εν λόγω γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 5,5%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. «H φήμη που κυκλοφορεί διαδίδει ότι ο Κερκοριάν αγοράζει», όπως δήλωσε επιχειρηματική πηγή στη Φρανκφούρτη. Πρόσθεσε δε ότι η αντίληψη που επικρατεί έγκειται στο ότι «όποιος και να είναι ο αγοραστής θα πρέπει να είναι στρατηγικός επενδυτής διότι το τίμημα που καταβάλλει δεν θα του εξασφαλίσει γρήγορα κέρδη». H Volkswagen αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες, ενώ ο ίδιος ο κ. Κερκοριάν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για οποιαδήποτε δήλωση. Σημασία έχει το γεγονός ότι ο κ. Κερκοριάν ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία. Πρόσφατα, το επιχειρηματικό του όχημα Trencinda αύξησε το μετοχικό του μερίδιο στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, στο 9,5%.

Αισιόδοξοι οι καταναλωτές

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ιταλία σημείωσε άνοδο τον τρέχοντα μήνα, για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε χθες στη Ρώμη το ινστιτούτο οικονομικών μελετών ISAE. Ειδικότερα, ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ISAE αυξήθηκε μετά από εποχική αναπροσαρμογή το μήνα Σεπτέμβριο στις 102,8 μονάδες από τις 100,8 μονάδες όπου είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Ιούνιο. H έρευνα του ινστιτούτου διεξήχθη με δείγμα 2.000 Ιταλούς καταναλωτές και κάλυψε το διάστημα μεταξύ της 1ης και της 14ης Σεπτεμβρίου. Σε σχετικό σχόλιό του το ινστιτούτο αναφέρει ότι αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών οι οποίοι ανησυχούν για την άνοδο του πληθωρισμού. Το 11% εξ αυτών εξέφρασε την άποψη ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα επιταχυνθεί εντός του προσεχούς έτους, ενώ τον περασμένο μήνα το ποσοστό αυτό κυμαινόταν στο 8%. Αιτία της ανόδου θεωρείται ότι είναι η διαρκής άνοδος της τιμής του πετρελαίου.

Στόχος οι εξαγορές

Η δανική επιχείρηση διαχειρίσεως αεροδρομίων Copenhagen Airports αναθεώρησε τη στρατηγική της για τις επενδύσεις της σε διεθνές επίπεδο και διηύρυνε τα κριτήριά της ως προς τις εξαγορές της, σε μία προσπάθεια υποστήριξης της ανάπτυξής της. Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Copenhagen Airports Κγιεργκ Μπίνγκερ, άφησε να εννοηθεί ότι στόχος των εξαγορών της επιχείρησης θα είναι «δυναμικά και κερδοφόρα αεροδρόμια». Διευκρίνισε, επίσης ότι οι δυνατότητες επιλογών είναι περιορισμένες. H Copenhagen Airports διατηρεί μετοχικό μερίδιο σε αεροδρόμια στη Δανία, στη Βρετανία, στο Μεξικό, στην Κίνα και στη Βουλγαρία, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά μετοχικού μεριδίου στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου.

Αύξηση των παραγγελιών

Η ισχυρή ζήτηση για γερμανικά μηχανήματα, μηχανικούς εξοπλισμούς και ηλεκτρονικά εξαρτήματα το μήνα Ιούλιο, είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των παραγγελιών κατά 1,2% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε χθες στις Βρυξέλλες η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Σε σύγκριση, πάντως, με τον μήνα Ιούνιο, οι παραγγελίες προς τα γερμανικά εργοστάσια σημείωσαν πτώση κατά 1,6%, παρά την άνοδο της εγχώριας ζητήσεως. H εξασθένηση της ζήτησης στη Γερμανία για τα προϊόντα αυτά αποδίδεται σε αίτια που αφορούν τον κλάδο των μεταφορών και των επιχειρήσεων ηλεκτρικών ειδών, προσθέτει σε σχετικό ανακοινωθέν η Eurostat. Εξασθένηση παρουσιάζει η ζήτηση και σε διάφορα κράτη της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο συνδέεται και με την διαρκή άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή