O τυφώνας «Ρίτα» οδηγεί στα ύψη το πετρέλαιο

O τυφώνας «Ρίτα» οδηγεί στα ύψη το πετρέλαιο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατές υπήρξαν και χθες οι αντιδράσεις των διεθνών πετρελαϊκών αγορών στην απειλή του τυφώνα «Ρίτα» για την παραγωγή του Κόλπου του Μεξικού. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κινήθηκαν και πάλι ανοδικά, με εκείνη του Brent στο Λονδίνο να καταγράφει κέρδη 74 σεντς, στα 67,60 δολάρια το βαρέλι, και εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης να διαμορφώνεται την ίδια ώρα στα 67,60 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι, μόλις προχθές, η τελευταία άγγιξε έως και τα 68,27 δολάρια στη διάρκεια της συνεδρίασης, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι σοβαρότερες επιπτώσεις από το πέρασμα του νέου τυφώνα από την περιοχή θα γίνουν εμφανείς στα προϊόντα διύλισης, καθώς η απώλεια παραγωγικής δυνατότητας στον τομέα αυτό θα επιβαρύνει την έλλειψη καυσίμων, την ώρα που τα αποθέματα αργού παραμένουν επαρκή. Οι αναλυτές προειδοποιούν, παράλληλα, ότι τυχόν καταστροφές σε εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου θα επιδράσουν δραστικά στο κλίμα των αγορών, καθώς τα προβλήματα που θα προκύψουν στην προσφορά, σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αποκατασταθούν απ’ όσο αν οι καταστροφές αφορούν εγκαταστάσεις αργού.

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο δεν είναι, πάντως, το μόνο που στηρίζει τις τιμές σε αυτό το στάδιο. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι ταραχές σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Το νέο κύμα βίας στο Ιράκ και η γενικότερη ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήλθε να συνδράμει η χθεσινή εισβολή περισσότερων από 100 ένοπλων ανταρτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Chevron στη Νιγηρία και η συνεπακόλουθη διακοπή της παραγωγής. Κατόπιν αυτού, η Shell εκκένωσε τα γραφεία της για προληπτικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι η Νιγηρία είναι η όγδοη μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου του κόσμου, οι δε ταραχές που ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα οφείλονται στη σύλληψη πολέμαρχου για σχόλια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εσχάτη προδοσία. H σύλληψη έφερε τους υποστηρικτές του στους δρόμους, πυροδοτώντας κύμα βίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή