ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αμερικανική οικονομία έχανε ταχύτητα πριν την «Κατρίνα»

H αμερικανική οικονομία είχε αρχίσει να χάνει την κεκτημένη της ταχύτητα πριν από τον τυφώνα «Κατρίνα». Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη συνισταμένη των σημαντικότερων οικονομικών δεικτών, που υποχώρησε τον Αύγουστο κατά 0,2%. Σε ό,τι αφορά τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου, αναθεωρήθηκε και καταδεικνύει υποχώρηση 0,1% από την αρχική εκτίμηση για αύξησή του κατά 0,1%. O εν λόγω δείκτης αυξήθηκε μόλις 1,9% στη διάρκεια του περασμένου έτους. Σημειωτέον, πάντως, ότι από τα 10 συστατικά του δείκτη υποχώρησαν μόνον τα τρία αλλά υπήρξε καθοριστική η πτώση του επιμέρους δείκτη που αφορά τις προσδοκίες των καταναλωτών.

«Περιμένουμε μεγάλη πτώση τον Σεπτέμβριο καθώς ο τυφώνας έπληξε την εμπιστοσύνη και αύξησε τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας», σχολίασε σχετικά ο Ιαν Σέφερντσον, αναλυτής της High Frequency Economics. Παράλληλα, ο δείκτης εθνικής οικονομικής δραστηριότητας της Federal Reserve του Σικάγου επίσης διολίσθησε τον Αύγουστο, μολονότι παρέμεινε σε επίπεδα που κατατείνουν σε ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τη μακροπρόθεσμη τάση. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει ο Στίβεν Γουντ, οικονομικός αναλυτής της Insight Economics, μόλις μέχρι τον Μάρτιο του 2004 ο ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ήταν 10%. Στη συνέχεια άρχισε να επιβραδύνεται σταδιακά μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες.

Είναι, πάντως, γεγονός ότι ο τυφώνας «Κατρίνα» έχει καταφέρει πλήγμα στην αγορά εργασίας, που είχε αρχίσει να εμφανίζει βελτίωση. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις 432.000 από τις 424.000 της αμέσως προηγουμένης. Στη διάρκεια, άλλωστε, αρκετών μηνών πριν από τον τυφώνα, οι εν λόγω αιτήσεις δεν υπερέβαιναν τις 300.000 σε εβδομαδιαία βάση. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει και σχετική έρευνα της Goldman Sachs, που τονίζει ότι «ο τυφώνας «Κατρίνα» ευθύνεται για την αύξηση από τα προηγούμενα συνήθη επίπεδα των περίπου 320.000 αιτήσεων».