H πρώτη ασύρματη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

H πρώτη ασύρματη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες της «σύγκλισης» των τεχνολογιών και του συνδυασμού τους για τη δημιουργία νέων, καινοτόμων προϊόντων. Η ενσωμάτωση μικρών σκληρών δίσκων σε φορητές συσκευές κατόρθωσε να προσφέρει χιλιάδες τραγούδια και ψηφιακές φωτογραφίες στην τσέπη μας, όπου και αν βρισκόμαστε. Η βελτίωση των οπτικών τεχνολογιών ώθησε τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας στην ενσωμάτωση ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών στα κινητά μας τηλέφωνα. Μάλιστα, πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούνται επαγγελματικοί φακοί Carl Zeiss (στο Νokia N90) ή να προσφέρονται αναλύσεις 3,2 megapixel, όπως στο νέο Sharp V903. Ετσι λοιπόν δεν θα αργούσε η στιγμή που κάποιος κατασκευαστής θα σκεφτόταν να προσφέρει ασύρματες δυνατότητες σε μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Οι κατά κανόνα χαμηλής ποιότητας φωτογραφίες που προσφέρουν τα κινητά τηλέφωνα ήταν ένα ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί από τις εταιρείες, χωρίς να επιβαρύνονται σημαντικά οι καταναλωτές, όσον αφορά το αυξημένο κόστος. Δεδομένου ότι αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί, οι χρήστες περιορίζονται στο να απολαμβάνουν τις μεγάλες δυνατότητες λήψης και αποστολής των αγαπημένων τους φωτογραφιών, αξιοποιώντας τις ασύρματες τεχνολογίες των συσκευών τους. Εκατομμύρια φωτογραφίες αποστέλλονται μέσω e-mail, μεταφέρονται σε υπολογιστές για βελτίωση της ποιότητάς τους ή διακινούνται με τη βοήθεια της τεχνολογίας MMS, που πλέον διαθέτουν όλα τα νέα κινητά τηλέφωνα.

Η Nikon αποφάσισε όμως να προσφέρει το κάτι παραπάνω, λανσάροντας από τις αρχές Οκτωβρίου την ολοκαίνουργια Coolpix P1, μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, που όχι μόνο διαθέτει ανάλυση 8 megapixel (επαρκεί για εκτυπώσεις σε μέγεθος αφίσας!), αλλά και ενσωματώνει ασύρματη τεχνολογία Wi-Fi. Μάλιστα, αυτό επιτυγχάνεται χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση του χρήστη, αλλά -το κυριότερο- και χωρίς να μεγαλώνει σε μέγεθος η μηχανή, καθώς κατορθώνει να παραμένει ιδιαίτερη μικρή και ελαφριά, επιτρέποντας στον χρήστη να την έχει πάντα μαζί του. Η Ρ1 αναμένεται να στοιχίζει περί τα 520 ευρώ με ΦΠΑ. Μάλιστα, για όσους θέλουν κάτι λιγότερο απαιτητικό, η Nikon προσφέρει το μικρό «αδελφάκι» της Ρ1, την Ρ2, με ανάλυση 5,1 megapixel και κόστος περί τα 420 ευρώ.

Η Nikon δεν ήταν η πρώτη εταιρεία οπτικών ειδών, που είχε την ιδέα να ενσωματώσει ασύρματες δυνατότητες σε μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Η Kodak είχε ανακοινώσει από τις αρχές του έτους το λανσάρισμα της Easyshare One, με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει κατορθώσει να την κυκλοφορήσει αντιμετωπίζοντας προβλήματα και μεταθέτοντας συνέχεια την ημερομηνία κυκλοφορίας. Ετσι, οι Ρ1 και Ρ2 αποτελούν σήμερα τους πρώτους εκπροσώπους της νέας γενιάς μηχανών. Οπως όμως αναφέρουν διεθνείς αναλύσεις, η Ρ1 αντιμετωπίζει ακόμα «παιδικές ασθένειες», όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της ασύρματης τεχνολογίας που χρησιμοποιεί.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές ότι ακόμα και όταν το ασύρματο δίκτυο (π.χ. όταν βρίσκεστε δίπλα σε ένα από τα δεκάδες hot-spots σε κάποιο αεροδρόμιο ή ακόμα και Starbucks) λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα, η μηχανή αδυνατεί να μεταδώσει τα δεδομένα που της ζητάτε, ώστε να στείλετε τις φωτογραφίες σας απευθείας με e-mail. Πάντως, η δυνατότητα αποστολής των φωτογραφιών σε κάποιον υπολογιστή ή ακόμα και απευθείας σε κάποιον εκτυπωτή λειτουργεί κανονικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λειτουργία Shoot and Transfer, με την οποία ουσιαστικά δεν χρειάζεστε κάρτα μνήμης, αρκεί να έχετε μαζί σας τον φορητό υπολογιστή… Αν συντρέχουν οι εν λόγω προϋποθέσεις, τότε κάθε φωτογραφία που λαμβάνετε, μεταφέρεται αυτομάτως στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή, χωρίς τη μεσολάβηση καλωδίων. Ανάλογα με την ποιότητα της φωτογραφίας και τις επιμέρους ρυθμίσεις, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 15 δευτερόλεπτα έως και μόλις 1 δευτερόλεπτο.

Η μηχανή προσφέρει μεγάλες δυνατότητες χειροκίνητων ρυθμίσεων (ISO, ταχύτητα κλείστρου, έκθεση κ.τ.λ.), παράλληλα με τις 16 σκηνές φωτογράφισης, ανάλογα με το αντικείμενο που φωτογραφίζετε και τις εξωτερικές συνθήκες. Επιπλέον, όπως και σε άλλες μηχανές της Nikon, έτσι και η P1 προσφέρει τις τεχνολογίες D-Lightning (για τη βελτίωση των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν με υπερβολικό ή ανεπαρκή φωτισμό) και In-Camera Red Eye Fix, για την εξαφάνιση του φαινομένου των «κόκκινων ματιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή