O Τρεμόντι αντικαταστάτης του Σινίσκαλκο

O Τρεμόντι αντικαταστάτης του Σινίσκαλκο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωμη. Σοβαρότατη θεσμική κρίση αντιμετωπίζει η Ιταλία μετά τη για μία ακόμα φορά άρνηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Αντόνιο Φάτζιο, να παραιτηθεί, αδιαφορώντας για τις βουλήσεις της κυβέρνησης. Σημειωτέον ότι αργά την Πέμπτη το βράδυ και για πρώτη φορά τους τελευταίους δυο μήνες, που είναι έκρυθμη η κατάσταση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πήρε ξεκάθαρη θέση και κάλεσε τον κ. Φάτζιο να παραιτηθεί, αλλά εις μάτην.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη υπέβαλε την παραίτησή του ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Ντομένικο Σινίσκαλκο, αφ’ ενός λόγω της (μέχρι πρότινος) αποστασιοποίησης της κυβέρνησης στην υπόθεση Φάτζιο, αφ’ ετέρου λόγω των τριβών με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2006. O κ. Μπερλουσκόνι όρισε αντικαταστάτη του αποχωρήσαντος τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, και του ανέθεσε να εκπροσωπήσει την Ιταλία στη σύνοδο ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας, σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον.

Η άρνηση, πάντως, του διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας να παραιτηθεί συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της εξουσίας του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει δει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί ανησυχητικά. H εξουσία του αμφσβητείται και εκ των ένδον από μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί πρόωρες εκλογές. Εκτός απροόπτου, οι εκλογές θα διεξαχθούν του χρόνου την άνοιξη.

«Τα χρονικά περιθώρια έχουν τελειώσει», αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθο της εφημερίδας Corriere della Sera, απευθύνοντας έκκληση στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί και προσθέτει: «H παραίτηση του υπουργού Ντομένικο Σινίσκαλκο κατέφερε το καίριο και τελειωτικό πλήγμα στην εναπομείνασα αξιοπιστία της κυβέρνησης».

Η κίνηση του πρωθυπουργού να αντικαταστήσει άμεσα τον υπουργό Οικονομικών απέβλεπε να περιορίσει το πολιτικό κόστος, που υπέστη λόγω του τραπεζικού σκανδάλου με τον Αντόνιο Φάτζιο· ο τελευταίος αποδεδειγμένα ευνόησε την προσφορά της ιταλικής τράπεζας Banca Popolare Italiana για την εξαγορά της Antonveneta εις βάρος της ολλανδικής ABN AMRO.

O ίδιος, ο οποίος δεν είναι υπόλογος απέναντι στην κυβέρνηση και απολαμβάνει μια διά βίου θητεία, διακηρύσσει ότι δεν έκανε λάθος. Ανεξαρτήτως του αιτήματος του πρωθυπουργού, αφίχθη στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας και σε όσους δημοσιογράφους τον περίμεναν στο ξενοδοχείο δεν έκανε κάποιο σχόλιο, αλλά περιορίστηκε στο να τους καληνυχτίσει. Τέλος, σημειώνεται ότι η αιφνίδια απομάκρυνση Σινίσκαλκο και η έλευση Τρεμόντι, ο οποίος και αυτός είναι σφοδρός επικριτής του κ. Φάτζιο, συμβαίνει σε ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο για την ιταλική κυβέρνηση, η οποία πρέπει έως το τέλος του μηνός να εγκρίνει τον προϋπολογισμό.

Πρόταση εξαγοράς για τη Skandia

H ασφαλιστική εταιρεία Old Mutual, η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο, είναι πεπεισμένη ότι οι μέτοχοι της σουηδικής εταιρείας ταμιευτηρίου Skandia δεν θα απορρίψουν την προσφορά για την εξαγορά της έναντι έξι δισ. δολαρίων. Νωρίτερα, το διχασμένο διοικητικό συμβούλιο της Skandia είχε απορρίψει την προσφορά, εκτιμώντας ότι η τιμή αυτή είναι πολύ χαμηλή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Old Mutual, Τζιμ Σατκλάιφ, δήλωσε χθες ότι η εταιρεία του θα υποβάλει πρόταση εξαγοράς για το 60% της Skandia, που έχει ήδη την έγκριση των μετόχων της δεύτερης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή