Γερμανία: στα ύψη τετραετίας ο πληθωρισμός

Γερμανία: στα ύψη τετραετίας ο πληθωρισμός

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ζενίθ τετραετίας έφθασε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός της Γερμανίας, εξέλιξη που αποδίδεται στην εκτίναξη των τιμών του μαύρου χρυσού και στην αύξηση των φόρων καπνού. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Ιούνιο του 2001. H αύξηση ήταν 0,4% έναντι του Αυγούστου. Εναρμονισμένος στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο δείκτης έφθασε το 2,7%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2001.

H αύξηση υπήρξε μεγαλύτερη έναντι των προβλέψεων των αναλυτών. Οι δείκτες αυτοί, δε -που καταρτίσθηκαν βάσει στοιχείων από έξι γερμανικά κρατίδια, εκ των οποίων μόνο στο ένα δεν έφθασε ο πληθωρισμός στο ζενίθ τετραετίας-, αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις για τις τάσεις των τιμών ευρύτερα, σε όλη την Ευρωζώνη.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι ο δομικός πληθωρισμός στη χώρα αυτή δεν αυξήθηκε με τόσο θεαματικούς ρυθμούς: εξαιρουμένου του ενεργειακού κόστους, η αύξηση του σχετικού δείκτη ήταν μόλις η μισή. Οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές είχαν προ πολλού εγείρει το φάσμα της αύξησης του πληθωρισμού και το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα προκαταρκτικά στοιχεία που πρόκειται να ανακοινώσει για την Ευρωζώνη η Eurostat αυτή την Παρασκευή.

Fitch: Μείωση ρυθμών

ανάπτυξης

Σε διεθνές επίπεδο, πάντως, οι τιμές του μαύρου χρυσού μπορούν να διαμορφώσουν την οικονομική ανάπτυξη κατά μία μονάδα χαμηλότερα έναντι των προβλέψεων που ισχύουν σήμερα, αν διατηρηθούν επί μακρόν στα επίπεδα των περίπου 70 δολαρίων το βαρέλι. Την εκτίμηση αυτή εκφράζει η υπηρεσία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και στην οποία διαπιστώνεται πως, αν και η παγκόσμια ανάπτυξη κατορθώνει ώς τώρα να αντιστέκεται στο αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, οι αντοχές της ενδέχεται να φθάνουν στο τέλος τους, ενώ οι κίνδυνοι αστάθειας στις διεθνείς αγορές πολλαπλασιάζονται. Ενδεικτικά, η Fitch αναφέρει πως οι ρυθμοί των «Επτά» πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου μπορεί να πέσουν στο 1,5%, το 2006, έναντι αρχικής εκτίμησης της ίδιας για 2,5%. Και αυτό γιατί, παρότι η παγκόσμια οικονομία βασίζεται λιγότερο στην ενέργεια απ’ όσο προ 30ετίας, οι «Επτά» δαπανούν σχεδόν το 2% του ΑΕΠ τους σε κατανάλωση πετρελαίου, με αποτέλεσμα να απειλείται ακόμα και η «ομαλή προσγείωση» που αναμενόταν αρχικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή