Διέφυγαν τον κίνδυνο με μικρές απώλειες…

Διέφυγαν τον κίνδυνο με μικρές απώλειες…

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές, καθώς μπορεί, μεν, ο τυφώνας «Ρίτα» να πέρασε από το Χιούστον χωρίς να επιφέρει σημαντικές καταστροφές στα μεγάλα διυλιστήρια της περιοχής, όμως χτύπησε εργοστάσια ανατολικότερα και προκάλεσε το κλείσιμο εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Ετσι, κατά τις απογευματινές ώρες, στο Λονδίνο, η τιμή του Brent κατέγραφε μικρή άνοδο, διαμορφούμενη στα 62,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκείνη του αργού στη Νέα Υόρκη αυξανόταν οριακά πάνω από τα 64 δολάρια. Σημειωτέον ότι την Κυριακή, στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αγορά αυτή, η τιμή του αργού έπεσε έως και στα 62,65 δολάρια το βαρέλι.

Μείωση παραγωγής

Η αίσθηση που επικράτησε χθες στους κόλπους των αγορών ήταν πως το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου παρήλθε για την υπ’ αριθμόν 1 καταναλώτρια χώρα του κόσμου. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ανακούφιση σε ό,τι αφορά τις απώλειες στην παραγωγή βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης, ίσως είναι υπερβολική. Οπως επισημαίνουν, «δεν είναι ακριβώς αληθές πως υπήρξαν ελάχιστες καταστροφές στα διυλιστήρια, εφόσον η παραγωγή έχει μειωθεί περίπου κατά 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως».

Οι αναλυτές τονίζουν ότι «ακόμα και πριν από τη «Ρίτα», οι ενεργειακές αγορές των ΗΠΑ αναμενόταν να παρουσιάσουν ελλείψεις αυτό τον χειμώνα, κάτι που θα πυροδοτούσε ούτως ή άλλως σημαντικές ανόδους των τιμών, τόσο του φυσικού αερίου όσο και του πετρελαίου θέρμανσης, ιδιαίτερα δε σε περίπτωση μεγάλου ψύχους». Και επαναλαμβάνουν ότι «η αγορά δεν διαθέτει άλλη ευελιξία για να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα μετά τον τυφώνα «Κατρίνα», ιδιαίτερα στα προϊόντα διύλισης και στο φυσικό αέριο».

Αλλωστε, παρά τις προκαταρκτικές αυτές εκτιμήσεις, που δείχνουν ότι οι καταστροφές στα διυλιστήρια υπήρξαν μικρές, έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές που κάνουν λόγο για την απειλή που συνιστά για την απασχόληση η μειωμένη πετρελαϊκή παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού. Μία εξ αυτών ανήκει στον πρόεδρο του συμβουλίου οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου, Μπεν Μπέρνανκι. O αξιωματούχος δήλωσε προχθές αισιόδοξος για την οικονομία, πρόσθεσε όμως ότι «δεν πρέπει να παραβλέψουμε την άμεση συνέπεια από το «κατέβασμα των ρολών» σε ένα μέρος της οικονομίας, που είναι η απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και η μείωση της ενεργειακής παραγωγής στην περιοχή».

Από πλευράς επάρκειας, πάντως, οι αναλυτές κρίνουν ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας. Οπως τονίζουν αξιωματούχοι της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης για την Ενέργεια (EIA), «το αργό που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα τα διυλιστήρια, επαρκεί για να αντισταθμίσει κάθε απώλεια στην παραγωγή».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

Είναι γεγονός ότι στην κατάσταση αυτή -που, συν τοις άλλοις, απέτρεψε περαιτέρω εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών μετά το ολέθριο χτύπημα της «Κατρίνα», από τα επίπεδα στα οποία είχαν φθάσει για τελευταία φορά το 1979, ένα χρόνο μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν- συνέβαλαν οι διαβεβαιώσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) και η απόφασή της να ανοίξει τα στρατηγικά αποθέματα των χωρών-μελών της για 30 ημέρες.

Η IEA ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι βρισκόταν στο στάδιο αποτίμησης των καταστροφών από τον τυφώνα «Ρίτα» και διεξήγαγε σχετικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Πρόθεση της Υπηρεσίας ήταν, αν ο τυφώνας προκαλούσε πρόβλημα στην προσφορά αργού ή προϊόντων διύλισης, να διατάξει νέο άνοιγμα των αποθεμάτων εκτάκτου ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή