Θριαμβευτική είσοδος της ABN Amro στην ιταλική τραπεζική αγορά

Θριαμβευτική είσοδος της ABN Amro στην ιταλική τραπεζική αγορά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμστερνταμ. Αξιοσημείωτη συμφωνία ύψους 3,2 δισ. ευρώ συνήψε η ολλανδική τράπεζα ABN AMRO, η οποία τη φέρνει ακόμα πιο κοντά στον στόχο της, ήτοι την εξαγορά της Banca Αntonveneta.

Αυτή θα είναι και η πρώτη στην ιστορία εξαγορά ιταλικού πιστωτικού ιδρύματος από ξένο όμιλο, ενώ με τη συγκεκριμένη έκβαση θα δοθεί τέλος σε μια μακρά και οδυνηρή διαμάχη, η οποία προκάλεσε θεσμική κρίση στην Ιταλία, έθεσε εν αμφιβόλω την εξουσία του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και αμαύρωσε τη φήμη του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Αντόνιο Φάτζιο.

Συγκεκριμένα, η ABN AMRO, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας, δήλωσε ότι θα καταβάλει 26,50 ευρώ ανά μετοχή της Antonveneta, ώστε να αποκτήσει επιπλέον μερίδιο 39,37% σε αυτήν από την Pop Italiana και τις συνεργαζόμενες μαζί της τράπεζες. Αποτέλεσμα θα είναι να ελέγχει η ABN AMRO το 69,28% στην Αntonveneta.

Επιπροσθέτως, η ABN προτίθεται να καταβάλει 26,50 ευρώ ανά μετοχή για τις εναπομείνασες μετοχές, ενώ η προσφορά της αποτιμά συνολικά την Antonveneta σε 8,2 δισ. ευρώ. «Παραμένουμε αμετακίνητοι στην πρόθεσή μας να εξασφαλίσουμε την Banca Antonveneta, διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια πολύτιμη τράπεζα, που εναρμονίζεται με τη στρατηγική μας στα μεσαία κλιμάκια της αγοράς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ABN AMRO, Ρίτζκμαν Γκρένινκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ABN εμφανίστηκε στην τραπεζική αγορά της Ολλανδίας το 1824. Σήμερα ενδιαφέρεται διακαώς να εγκαθιδρύσει μια δεύτερη αγορά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δεδομένου ότι στην έδρα της η αγορά κρίνεται ως ώριμη.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η Ιταλία θα αναδειχθεί στην τρίτη ισχυρότερη αγορά της ABN AMRO μετά την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ολλανδίας και αναμένεται να συνεισφέρει το 11% περίπου επί των συνολικών εσόδων.

Ο κ. Γκρένινκ ανέφερε ακόμα ότι η συμφωνία για την Antonveneta δεν συνιστά την έναρξη μιας σειράς εξαγορών, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας νέας προσέγγισης, αφ’ ης στιγμής παρουσιάσει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον.

«Δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια μας σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας…· είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα αναζητήσουμε και πάλι στόχους εξαγοράς», διευκρίνισε, τέλος, ο Ρίτζκμαν Γκρένινκ, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή