EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση Fitch για τα δημοσιονομικά της Ιταλίας

Η εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings εκτιμά ότι μετά την παραίτηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Ντομένικο Σινίσκαλκο, αυξάνονται οι πιθανότητες να μην εφαρμόσει η ιταλική κυβέρνηση επαρκώς συνετή δημοσιονομική πολιτική εν όψει των εκλογών του επομένου έτους. H Fitch προειδοποίησε, άλλωστε, ότι σε περίπτωση που μέχρι το 2007 δεν έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας, η χώρα διατρέχει άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης των ομολόγων της. Προς το παρόν, πάντως, η βαθμολογία που έχει δώσει η Fitch στο χρέος της Ιταλίας είναι AA. Στη σχετική της ανακοίνωση τονίζει, άλλωστε, ότι «οι συνθήκες που περιβάλλουν την παραίτηση του κ. Σινίσκαλκο καλλιεργούν αμφιβολίες ως προς την προθυμία και την ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να προχωρήσει στην αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή».

Τον Νοέμβριο οι αποφάσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει τον Νοέμβριο πώς θα χειριστεί το πρόβλημα των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων Γερμανίας και Γαλλίας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας, που είναι το μεγαλύτερο της Ζώνης Ευρώ, θα υπερβεί φέτος το όριο του 3% για τέταρτο συναπτό έτος. Μολονότι η Γερμανία ευελπιστούσε να διατηρήσει φέτος το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3,7% που ήταν τα περσινά επίπεδα, τελικά αναμένεται να φθάσει στο 4,0% εφ’ όσον της απαγόρευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μετοχοποιήσει τις μελλοντικές εισφορές των συνταξιοδοτικών ταμείων για να μειώσει το έλλειμμα. H Γαλλία έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3,0% φέτος, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα υπερβεί και πάλι το όριο.

Ιαπωνία: αισιοδοξούν οι εταιρείες

Οι μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες του τομέα της μεταποίησης εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις επιχειρηματικές συνθήκες. H εικόνα αυτή αναδύεται από σχετική δημοσκόπηση που διεξήχθη το τελευταίο τρίμηνο και η οποία επιβεβαιώνει τις ενδείξεις περί ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ ενισχύεται η εγχώρια ζήτηση και αυξάνονται οι εξαγωγές. O δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σημείωσε άνοδο στο +6,4 από το -2,4 στον οποίο βρισκόταν την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου και κατέγραψε βελτίωση για δεύτερο συναπτό τρίμηνο. Οι δείκτες που σχετίζονται με τις προσδοκίες του κλάδου για τους επόμενους μήνες βρίσκονται σε ακόμη καλύτερα επίπεδα, στο 11,1 για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου και στο 9,0 για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Αύξηση πωλήσεων για Benetton

O κύκλος εργασιών του ομίλου Benetton αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2005 στα 842 εκατομμύρια ευρώ έναντι των 860 εκατομμυρίων στα οποία ανερχόταν το πρώτο εξάμηνο του 2004. Το περιθώριο καθαρού κέρδους έφθασε στο 36,6% του κύκλου εργασιών και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε ποσοστό 11,2% του κύκλου εργασιών (95 εκατ. ευρώ) έναντι του 11,8% του πρώτου εξαμήνου του 2004, λόγω μείωσης γενικών και διοικητικών εξόδων. Το καθαρό εισόδημα για το πρώτο εξάμηνο του 2004 ανήλθε στα 63 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το 7,4% του κύκλου εργασιών έναντι των 69 εκατ. στα οποία ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του 2004. Οι καθαρές επενδύσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2005 ανήλθαν στα 39 εκατομμύρια και αφορούν κυρίως την ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων έναντι των 29 εκατομμυρίων της αντίστοιχης περιόδου του 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή