Ανησυχία EKT για αύξηση προσφοράς χρήματος

Ανησυχία EKT για αύξηση προσφοράς χρήματος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών αυξήθηκε τον Αύγουστο η προσφορά χρήματος στη Ζώνη Ευρώ, επιτείνοντας την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενδεχόμενη επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της EKT, η αύξηση του δείκτη προσφοράς χρήματος M3, στον οποίο περιλαμβάνονται η νομισματική κυκλοφορία και οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές καταθέσεις, επιταχύνθηκε στο 8,1% τον Αύγουστο από το 7,9% στο οποίο βρισκόταν τον Ιούλιο. Βρίσκεται, έτσι, σε επίπεδα ανησυχητικά υψηλότερα από τον στόχο του 4,5%. H πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα επιταχύνθηκε στο 8,4% τον Αύγουστο από το 8,3% του Ιουλίου, με τα στεγαστικά δάνεια να αυξάνονται 10,7% σε ετήσια βάση.

Τα επίπεδα αυτά υπερβαίνουν τις προβλέψεις, ενώ παράλληλα είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2003. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, με τα τελευταία δεδομένα είναι πιθανότερο να αυξήσει παρά να μειώσει η EKT τα επιτόκια του ευρώ, αλλά όχι προτού βελτιωθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης. «Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η επόμενη κίνηση της EKT θα είναι προς τα πάνω αλλά δεν λένε τίποτε περί του πότε θα συμβεί αυτό», σχολιάζει σχετικά ο Χοσέ Λουίς Αλθόλα, οικονομικός αναλυτής της Citigroup, ο οποίος επισημαίνει πως «η EKT επιμένει μονίμως ότι η προσφορά χρήματος εγκυμονεί κινδύνους ανόδου του πληθωρισμού και τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν αυτήν την τάση». O ίδιος τονίζει, πάντως, ότι τα υφιστάμενα στοιχεία δεν επαρκούν για να γίνει τώρα μια αύξηση των επιτοκίων, ενώ εκτιμά ότι η χρονική στιγμή της αύξησης θα εξαρτηθεί περισσότερο από την οικονομική ανάπτυξη.

Ο συνδυασμός, πάντως, των εν λόγω στοιχείων με την αιφνιδιαστική βελτίωση που σημείωσε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία είχε αποτέλεσμα να υποχωρήσουν τα προθεσμιακά συμβόλαια στα επιτόκια και στα ομόλογα του Δημοσίου των χωρών της Ζώνης Ευρώ καθώς οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν εσπευσμένη άνοδο των επιτοκίων. Οπως τονίζει ο Πίτερ Μίλερ, αναλυτής επιτοκίων στην Commerzbank Securities της Φρανκφούρτης, «με τον υπάρχοντα συνδυασμό στοιχείων είναι λογικό να αρχίσουν να αυξάνονται οι προσδοκίες των αγορών για αυξήσεις των επιτοκίων». Υπενθυμίζεται ότι η EKT έχει διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2% εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια καθώς περιμένει να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Ετσι, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως δεν θα αυξήσει τα επιτόκια παρά μόνον μέσα στο επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή