Εκκληση Μπους για λιγότερες μετακινήσεις

Εκκληση Μπους για λιγότερες μετακινήσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οδηγείτε λιγότερο, εξοικονομήστε καύσιμα»: με αυτή την έκκληση απευθύνθηκε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στους πολίτες της χώρας του, τονίζοντας ότι θα συνεργασθεί με το Κογκρέσο για την παροχή κινήτρων παραγωγής ενέργειας και κατασκευής νέων διυλιστηρίων. O κ. Μπους αποκάλυψε ότι έχει δώσει οδηγίες στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και πως είναι έτοιμος να ανοίξει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της χώρας του για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις και τις αυξήσεις των τιμών μετά τους τυφώνες.

Κογκρέσο: μέτρα για ενέργεια

Την ίδια ώρα, στο αμερικανικό Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικανοί προωθούσαν νομοθεσία για την παροχή φοροαπαλλαγών ως κίνητρο για την κατασκευή και αναβάθμιση των διυλιστηρίων, ενώ ετοιμάζονταν να εξετάσουν άλλα μέτρα από την ενεργειακή νομοθεσία που εγκρίθηκε τον Αύγουστο. Στα μέτρα περιλαμβάνεται η παραγραφή, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας, του κόστους κατασκευής ενός διυλιστηρίου, αποκατάστασης των ζημιών σε κάποιο που επλήγη από την «Κατρίνα» ή τη «Ρίτα», ή εγκατάστασης εξοπλισμού σε υπάρχον διυλιστήριο για την αύξηση της παραγωγής κατά 5% και πλέον. Εξετάζονται, επίσης, προτάσεις για τη μετατροπή πρώην στρατιωτικών βάσεων σε εγκαταστάσεις διύλισης και την επίσπευση της έκδοσης αδειών για νέα ή αναβαθμισμένα διυλιστήρια.

Οι εξελίξεις δείχνουν σε ποιο βαθμό επηρέασαν οι δυο τελευταίοι τυφώνες τη νομοθετική ατζέντα τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του Κογκρέσου, ενώπιον μιας εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς όλο και πιο ευάλωτης στα προβλήματα της προσφοράς. Μπορεί οι οικολογικές οργανώσεις να προειδοποιούν για κλιμάκωση της αντίδρασης στις προσπάθειες «παράκαμψης» κανονισμών προστασίας του περιβάλλοντος, όμως, στην έκκλησή του -που θύμισε εκείνη του 1977, από τον πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος ζήτησε από τους Αμερικανούς να κλείσουν τους θερμοστάτες τους- ο κ. Μπους τόνισε πως ο καθένας μπορεί να παίξει τον δικό του ρόλο.

Την ώρα, πάντως, που στον Κόλπο του Μεξικού 13 διυλιστήρια παρέμεναν χθες κλειστά και η παραγωγή βενζίνης διαμορφωνόταν μειωμένη κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω του τυφώνα «Ρίτα», επιβεβαιώνεται αυτό που έχουν επανειλημμένως επισημάνει οι χώρες του ΟΠΕΚ, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία. H χώρα αυτή, υπ’ αριθμόν 1 πετρελαιοεξαγωγός του κόσμου, βλέπει να μη βρίσκει αποδέκτες η προσφορά της να διαθέσει στην αγορά συμπληρωματικές ποσότητες αργού έως και 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις που προκάλεσαν οι τυφώνες. O υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Αλί αλ-Ναΐμι, αποκάλυψε ότι «δεν υπάρχουν αγοραστές», αιτιολόγησε δε την έλλειψη ανταπόκρισης επαναλαμβάνοντας τα σχόλια περί «πληθώρας» διαθέσιμου αργού στην αγορά, τόσο μάλιστα ώστε τα διυλιστήρια να αδυνατούν να απορροφήσουν όλο τον όγκο της προσφοράς. Παρ’ όλα αυτά, ο αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα του εμμένει στο σχέδιο αύξησης των αποδεδειγμένων αποθεμάτων της κατά 200 δισ. βαρέλια.

Πτωτικά το πετρέλαιο

Η αισιοδοξία για την επάρκεια του αργού αντιστάθμισε τους φόβους των αγορών για εκείνη των προϊόντων διύλισης, παρά την απεργία στο γαλλικό διυλιστήριο Γκονφρεβίλ στη Νορμανδία, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Ετσι, οι τιμές του μαύρου χρυσού κινήθηκαν χθες πτωτικά, στα επίπεδα των 65 δολαρίων το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και των 63 στο Λονδίνο. Επίσης στη Γαλλία, ο 24ωρος αποκλεισμός του λιμανιού φορτοεκφόρτωσης πετρελαίου Φο-σιρ-Μερ και του εργοστασίου πετροχημικών Mediterranean Lavera από εργαζόμενους στη ναυτιλία, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση εταιρείας φέρι, κρίνεται ότι δεν επηρέασε ιδιαίτερα την παραγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή