EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωζώνης

Η εκρηκτική αύξηση των εισαγωγών από τη Ρωσία και την Κίνα είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση, σχεδόν στο ήμισυ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2004, της αξίας του εμπορικού πλεονάσματος των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η οποία ανήλθε φέτος τον Ιούλιο μόλις στα 7,2 δισ. ευρώ από 12,9 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωστατιστικής υπηρεσίας, οι ρυθμοί αύξησης των εισαγωγών στους δώδεκα ήταν στο διάστημα του προαναφερόμενου δωδεκαμήνου σχεδόν τριπλάσιοι από εκείνους των εξαγωγών. Οπως παρατηρούν πάντως αναλυτές, «η σημαντική αύξηση της αξίας των εισαγωγών στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο συνδέεται με την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και όχι με την αναζωπύρωση της ζήτησης στους δώδεκα…». Αξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2005 οι εισαγωγές στην Ευρωζώνη από την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 12%, ενώ οι εισαγωγές της γειτονικής χώρας από τους δώδεκα μειώθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 1%.

O μεγαλύτερος εξαγωγέας της Ευρωζώνης ήταν το πρώτο εξάμηνο φέτος η Γερμανία, της οποίας το εμπορικό πλεόνασμα έφθασε στα 83,5 δισ. ευρώ, ενώ τα μεγαλύτερα ελλείμματα παρουσιάζουν οι Ισπανία, Ελλάδα και Γαλλία, αξίας 34,7 δισ., 14,7 δισ. και 13,9 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.

Ικανοποίηση Πούτιν για ανάπτυξη

Ικανοποιημένος για την οικονομική ανάπτυξη που έχει εξασφαλίσει στη χώρα του εμφανίσθηκε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέροντας ότι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ της αναμένεται να φθάσουν φέτος στο 5,9% και τονίζοντας ότι η ανάπτυξη έφερε τη σταθερότητα στη Ρωσία με αποτέλεσμα «οι πολίτες να μπορούν σήμερα να κάνουν σχέδια για το μέλλον τους». «Δεν είμαστε οι πρώτοι, αλλά είμαστε ανάμεσα στους πρώτους παγκοσμίως», τόνισε ο κ. Πούτιν, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Μόσχα έχει προκαταβάλει ήδη μέρος του εξωτερικού χρέους της, αξίας 15 δισ. δολαρίων, και ότι το κεφάλαιο το οποίο συγκεντρώνεται από το Ταμείο Σταθεροποίησης του προϋπολογισμού, το οποίο δημιουργήθηκε για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος της Ρωσίας, θα φθάσει φέτος στα 50 και έως το τέλος του 2006 στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη

Στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ, ενώ είχε προηγηθεί, τον Αύγουστο, μία απροσδόκητα μεγάλη μείωση στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών.

Στο τιμόνι της Lafarge, ο Λαφόντ

Ο νυν γενικός διευθυντής της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας στον κόσμο, της Lafarge, Μπρούνο Λαφόντ, θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας από την 1η Ιανουαρίου, ανακοινώθηκε χθες στο Παρίσι. O 49χρονος κ. Λαφόντ χαίρει της εκτίμησης του επενδυτικού κοινού, αναφέρουν αναλυτές.

Ηyundai: Εργοστάσιο στην Τσεχία

Στη Δημοκρατία της Τσεχίας προσανατολίζεται η νοτιοκορεατική Hyundai Motors, για την κατασκευή ακόμη ενός εργοστασίου της, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς. H εταιρεία λειτουργεί ήδη ένα εργοστάσιο στην Τουρκία, ενώ ένα δεύτερο, στη Σλοβακία, θα αρχίσει παραγωγή μέσα στο 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή