Γαλλία: σχέδιο για μείωση ελλείμματος το 2006

Γαλλία: σχέδιο για μείωση ελλείμματος το 2006

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κυβέρνηση της Γαλλίας παρουσίασε χθες σχέδιο προϋπολογισμού για το 2006 που προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του ορίου του 3,0% για πρώτη φορά μετά το 2001 αλλά βασίζεται σε πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη ισχυρότερη από αυτήν που θεωρούν εφικτή οι οικονομικοί αναλυτές. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2006 στο 2,9% από το 3,0% που είναι η εκτίμηση για το τρέχον έτος αλλά βασίζεται σε ανάπτυξη κυμαινόμενη από 2,0% ώς 2,5% ευελπιστώντας σε αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Στη σχετική ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, τονίζεται ότι «παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, που οφείλονται στην εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στα όρια που προβλέπουν οι δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης». H εκτίμησή της για ανάπτυξη, όμως, υπερβαίνει τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών και διεθνών οργανισμών όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που εκτιμά ότι η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας δεν θα υπερβεί το 1,8% το 2006. Κατά συνέπεια, οικονομικοί αναλυτές εφιστούν την προσοχή της στον κίνδυνο να διολισθήσει και πάλι σε δημοσιονομική ασωτία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2007 σε περίπτωση απογοητευτικής οικονομικής δραστηριότητας. Οπως τονίζει ο Νικολά Κλακέν, αναλυτής της CCF, «ο μέσος όρος της πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,25% είναι υπερβολικά αισιόδοξος, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μία τόσο υψηλή ανάπτυξη». O ίδιος προεξοφλεί, έτσι, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα υπερβεί και πάλι το 3% τόσο το τρέχον όσο και το επόμενο έτος.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Τιερί Μπρετόν, έσπευσε να προεξοφλήσει ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει για τη γαλλική οικονομία γι’ αυτό και δεν ήταν αναγκαίο για την κυβέρνηση να λάβει υπ’ όψιν της όλες τις προβλέψεις που δεν περιλαμβάνουν πλήρως τον αντίκτυπο των μέτρων για την τόνωση της οικονομίας. Είναι, πάντως, γεγονός ότι μόνο βάσει μιας αισιόδοξης πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη μπορεί να παρουσιάσει η Γαλλία πρόγραμμα δαπανών σύμφωνο με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ζώνης Ευρώ χωρίς να διαψεύσει τις υποσχέσεις της για φοροαπαλλαγές πριν από τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Οι εν λόγω φοροαπαλλαγές αφορούν μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40% από το 48,09% και το κόστος τους υπολογίζεται σε 3,6 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή