Περικοπές μισθών και μείωση ωρών εργασίας ζητεί η Seat

Περικοπές μισθών και μείωση ωρών εργασίας ζητεί η Seat

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαδρίτη. Ενός κακού μύρια έπονται για τους εργαζομένους στη Volkswagen και εκτός συνόρων Γερμανίας. Χθες η Seat, η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία – μέλος του ομίλου, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους εργαζομένους της να δεχθούν μείωση ωρών εργασίας και αναλογική μείωση αποδοχών πιθανώς κατ’ αντιστοιχία της πρόσφατης συμφωνίας στη Γερμανία.

Πάντως, η Seat δεν έδωσε λεπτομέρειες για το μέγεθος των μειώσεων που πρότεινε, ενώ οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι τις απέρριψαν. Οπως δήλωσαν, οι περικοπές δεν συνιστούν ενδεδειγμένο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων της Seat.

Τη Δευτέρα η Volkswagen ανακοίνωσε συμφωνία μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων στη Δυτική Γερμανία για μείωση των αποδοχών και των ανά όχημα δαπανών κατά 850 ευρώ, ώστε να διασφαλιστούν περίπου 1.000 θέσεις εργασίας. H VW είχε απειλήσει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μετακινούσε την παραγωγή του νέου της μοντέλου ελεύθερου χρόνου Marrakesh στην Πορτογαλία, από όπου θα εξοικονομούσε 1.000 ευρώ ανά όχημα.

Στην περίπτωση της Seat, η εταιρεία δήλωσε τον Αύγουστο ότι οι 800 εργάτες που απασχολεί είναι υπεράριθμοι.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2005 η παραγωγή της μειώθηκε 8,5% στο εργοστάσιό της στο Μαρτορέλ κοντά στη Βαρκελώνη και δεν αναμένεται βελτίωση. Το 2004 κατασκεύασε 416.000 αυτοκίνητα και εφέτος προβλέπει να φθάσει μόλις τα 381.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή