Επιχειρηματική εμπιστοσύνη δύο ταχυτήτων

Επιχειρηματική εμπιστοσύνη δύο ταχυτήτων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ικανοποιητικά επίπεδα παραμένει η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στις σημαντικότερες οικονομίες της Ζώνης του Ευρώ, καθώς σημειώνει άνοδο στις δύο από τις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες. H καταναλωτική εμπιστοσύνη, όμως, εμφανίζει κάμψη στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Στη Γερμανία, μετά την εκτίναξη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών που σημείωσε τον Σεπτέμβριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, δημοσκόπηση του GfK φέρει το αίσθημα των καταναλωτών να επιδεινώνεται τον Οκτώβριο καθώς ο σχετικός δείκτης για τον Οκτώβριο διολίσθησε στο 3,1 από το αναθεωρημένο 3,3 του Σεπτεμβρίου. H εν λόγω δημοσκόπηση έχει διεξαχθεί πριν από τις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, το αμφίρροπο αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των Γερμανών καταναλωτών. Οπως επισημαίνει ο Ρολφ Μπερκλ, αναλυτής της GfK, «το αποτέλεσμα των εκλογών δεν δικαιολογεί προσδοκίες για βελτίωση και είναι λογικό να περιμένουμε ότι δεν θα ανακάμψει το αίσθημα των καταναλωτών πριν από τα τέλη του έτους».

Δεν έχουν εκλείψει τα προβλήματα

Στη Γαλλία, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε οριακά στο 100 από το 101 του Ιουλίου. Μολονότι η αύξηση των δαπανών των γαλλικών νοικοκυριών που σημειώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ενεθάρρυνε μια πιο αισιόδοξη εικόνα της γαλλικής οικονομίας, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα προβλήματα που απειλούν τη δεύτερη σε μέγεθος ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχουν εκλείψει. Οπως τονίζει ο Εμανουέλ Φερί, οικονομικός αναλυτής της Exane, «υπάρχει πράγματι αναντιστοιχία ανάμεσα στη γαλλική οικονομία και την παγκόσμια οικονομία» καθώς καταγράφεται ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν κατορθώνουν να επωφεληθούν από αυτήν. H ανάλυση του δείκτη εμπιστοσύνης των γαλλικών επιχειρήσεων κατέδειξε ότι συνολικά οι παραγγελίες υποχώρησαν στο -18 από το -15 του Ιουλίου, ενώ έχει προηγηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου η είδηση περί της απροσδόκητης πτώσης που σημείωσε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή.

Η είδηση αναμένεται να καταφέρει πλήγμα στην κυβέρνηση Ντε Βιλπέν που έχει θέσει σε προτεραιότητα τη βελτίωση της εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ζώνης του Ευρώ, την Ιταλία, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σημείωσε τον Σεπτέμβριο άνοδο για τέταρτο συναπτό μήνα.

Προσδοκίες για βιώσιμη ανάκαμψη

Το ερευνητικό ινστιτούτο ISAE ανακοίνωσε χθες ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σημείωσε τον Σεπτέμβριο άνοδο στο 89,5 από το 87,8 του Αυγούστου, ενισχύοντας τις προσδοκίες για βιώσιμη ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας μετά την ύφεση στην οποία διολίσθησε το δεύτερο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή