Parmalat: Αρχισε η δίκη για ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά σκάνδαλα

Parmalat: Αρχισε η δίκη για ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά σκάνδαλα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλάνο. Ξεκίνησε χθες στο Μιλάνο η πρώτη μεγάλη δίκη για την υπόθεση της χρεοκοπημένης γαλακτοβιομηχανίας της Parmalat με τον ιδρυτή της Καλίστο Τάντζι στο εδώλιο· πρόκειται για απάτη 14,3 δισ. ευρώ, ήτοι για ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα στην επιχειρηματική ιστορία της Ευρώπης.

Καθόλου τυχαία η υπόθεση Parmalat χαρακτηρίστηκε ως η Enron της Ευρώπης· ο Καλίστο Τάντζι, ο οποίος κατόρθωσε να οικοδομήσει ένα διεθνή όμιλο με παρουσία σε 30 χώρες και 36.000 άτομα προσωπικό, δεν σκοπεύει «να επιτεθεί αλλά να αναλάβει τις ευθύνες του», όπως ανέφερε δικηγόρος του.

Η πρώτη ημέρα κύλησε αργά, ενώ αναμένεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης να κληθούν ως μάρτυρες κατηγορίας πάμπολλοι μικροεπενδυτές, που είδαν τις αποταμιεύσεις τους να εξανεμίζονται· όπερ σημαίνει ότι η δίκη προαλείφεται μακρά και περίπλοκη.

Πέραν του Καλίστο Τάντζι, πάντως, οι περισσότεροι από τους δεκαπέντε υψηλόβαθμους διευθυντές της Parmalat δεν βρίσκονται στο Μιλάνο· εκείνοι δικάστηκαν τον Ιούνιο με τις κατηγορίες της στρέβλωσης της αγοράς, των πλαστών λογιστικών ελέγχων και της παρεμπόδισης του έργου των κρατικών αξιωματούχων.

Ενας από τους εξαιρεθέντες είναι ο Τζιοβάνι Μπονίτσι, πρώην στέλεχος της Parmalat Βενεζουέλας, o oποίος δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση να παρίσταται στο δικαστήριο για να διακηρύξει ότι δεν γνώριζε τα γεγονότα. Επιπλέον, στο Μιλάνο δικάζονται και δυο ελεγκτικές εταιρείες, το ιταλικό παράρτημα των Deloitte & Touche και η πρώην ιταλική μονάδα της Grant Thornton, καθώς επίσης και η Bank of America. Και οι τρεις ενάγονται μόνο για αστική ευθύνη.

Οι δικηγόροι υπερασπίσεως του κ. Τάντζι έχουν υποβάλει εκτεταμένο κατάλογο μαρτύρων στην πρόεδρο του δικαστηρίου Λουίζα Πόντι, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνουν τους προέδρους των τραπεζών Capitalia και Mediobanca, καθώς και αξιωματούχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τραπέζης της Ιταλίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, πιθανώς να ζητηθεί μεταφορά της δίκης στην Πάρμα, όπου και διεξάγονται ευρύτερες έρευνες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μετά τις εντατικές έρευνες για την απάτη της Parmalat εγείρονται πολλά και σημαντικά ερωτήματα για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ιταλίας, τη συναφή ευρωπαϊκή νομοθεσία, την εποπτεία των ελεγκτών και την προθυμία των τραπεζών να εκδίδουν ομόλογα της Parmalat, τα περισσότερα εκ των οποίων αγοράστηκαν από απλούς ανθρώπους στην Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή