Φόβους επέκτασης των κινητοποιήσεων πυροδοτεί η απεργία σε διυλιστήριο της Total

Φόβους επέκτασης των κινητοποιήσεων πυροδοτεί η απεργία σε διυλιστήριο της Total

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση μεγαλύτερη του 1 δολαρίου κατέγραψε χθες η τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου, αντιστρέφοντας τη θεαματική προχθεσινή άνοδο καθώς η απεργία σε διυλιστήριο του γαλλικού κολοσσού Total πυροδοτούσε φόβους επέκτασης και σε άλλα εργοστάσια, περιορίζοντας τη φυσική ζήτηση για αργό. Ετσι, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν το απόγευμα κατά 1,35 δολάριο χαμηλότερα, στα 62,58 δολάρια το βαρέλι. Οσο για το αργό της Νέας Υόρκης, ακολουθούσε κατά πόδας την πορεία του Brent, υποχωρώντας την ίδια ώρα κατά 70 σεντς, στα 65,65 δολάρια το βαρέλι.

Η πτώση της τιμής του αργού στη Νέα Υόρκη συνιστά θετική αντίδραση στην είδηση ότι οκτώ διυλιστήρια που επλήγησαν από τον τυφώνα «Ρίτα» αρχίζουν, έστω και με βραδείς ρυθμούς, να λειτουργούν ξανά. Οφείλεται όμως και στη «σανίδα σωτηρίας» που προσφέρει για άλλη μια φορά η Ευρώπη, με τα δεξαμενόπλοια που ξεκινούν και πάλι να μεταφέρουν βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης ώς την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, προκειμένου να αποφευχθεί σοβαρή κρίση στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του κόσμου. Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η αποστολή 500.000 – 550.000 τόνων βενζίνης στη Βόρεια Αμερική για το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου.

Η ισχυρή ζήτηση για αργό φαίνεται πως δεν αντιστάθμισε, χθες, την αβεβαιότητα για την έκταση που μπορεί να λάβει η διαμαρτυρία στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Γαλλίας στο Γκονφρεβίλ, το οποίο παράγει 328.000 βαρέλια ημερησίως. H κινητοποίηση, που ξεκίνησε περισσότερο από μια εβδομάδα πριν, θα συνεχισθεί έως και σήμερα. Παράλληλα, τα συνδικάτα καλούσαν χθες για περιορισμό της δραστηριότητας σε άλλα τέσσερα διυλιστήρια της Total στη Γαλλία, στο πλαίσιο γενικής απεργίας, στις 4 Οκτωβρίου, απειλώντας έτσι την παραγωγή βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης όλης της χώρας. Την ίδια στιγμή, στη νότια Γαλλία, απεργούντες λιμενεργάτες απέκλειαν για τρίτη συναπτή ημέρα την είσοδο δεξαμενόπλοιων στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Φο-Λαβερά, κοντά στη Μασσαλία.

Η χθεσινή υποχώρηση των τιμών του αργού έπεται κατά μία ημέρα της ανακοίνωσης στοιχείων για τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ, τα οποία αυξήθηκαν αιφνιδίως την περασμένη εβδομάδα, χάρις στις ισχυρές εισαγωγές και την επιβράδυνση της ζήτησης. Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενημέρωσης για την Ενέργεια, τα αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 133,6 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις του τελευταίου τυφώνα στην παραγωγή καυσίμων. Σήμερα, εγκαταστάσεις παραγωγής περισσοτέρων από 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως παραμένουν κλειστές μετά τους τυφώνες «Κατρίνα» και «Ρίτα», ενώ σύμφωνα με την Ουάσιγκτον έως και το 15% της παραγωγικής δυνατότητας στη χώρα ενδεχομένως να μείνει ανενεργό τουλάχιστον για δύο εβδομάδες ακόμα.

Οι ελλείψεις που ήδη σημειώνονται και προφανώς θα συνεχισθούν πυροδοτούν φόβους ότι οι τιμές του πετρελαίου, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά, θα εκτιναχθούν για μια φορά ακόμα, εν όψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. H αφθονία αργού στην αγορά δεν αντισταθμίζει τις ελλείψεις σε προϊόντα διύλισης. Ετσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, «παρότι είναι καλό να διατηρείται η τιμή του αργού κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, από πολιτική άποψη είναι «δώρον άδωρον» αν δεν μπορεί να διατηρηθεί και η βενζίνη κάτω από τα 100 δολάρια». Οι αναλυτές καταλήγουν ότι «βιώνουμε μια ενεργειακή κρίση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επιδεινωθεί περαιτέρω στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή