ΗΠΑ: ικανοποιητικοί οι ρυθμοί ανάπτυξης

ΗΠΑ: ικανοποιητικοί οι ρυθμοί ανάπτυξης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ετήσιο ρυθμό 3,3% αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ στις ΗΠΑ, παρά την ενίσχυση της κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανακοίνωσε, χθες, το υπουργείο Εμπορίου. H μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων αύξηση της κατανάλωσης δεν οδήγησε σε μια προς τα άνω αναθεώρηση του ΑΕΠ, όμως, καθώς αντισταθμίστηκε από τη μεγαλύτερη πτώση των εξαγωγών στον κλάδο των υπηρεσιών και της αντίστοιχης μείωσης των αποθεμάτων. Αξίζει να τονίσουμε ότι το πρώτο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερη από το δεύτερο τρίμηνο και ειδικότερα της τάξεως του 3,8%, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προβληματίζει τους αναλυτές καθώς η αμερικανική οικονομία επεκτείνεται σε ρυθμό υψηλότερο του 3% από τις αρχές του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, αφού αναμένεται να δοθεί μια εικόνα των επιπτώσεων που είχαν οι τυφώνες «Κατρίνα» και «Ρίτα» στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου του Λευκού Οίκου, ο ρυθμός ανάπτυξης ενδέχεται να μειωθεί μέχρι και 1% το τρίτο τρίμηνο, αλλά θα αποτελέσει ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, με τους ρυθμούς της οικονομίας να αποκαθίστανται στη συνέχεια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, η κατανάλωση που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 3,4% από την αρχική εκτίμηση του 3%. Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο τρίμηνο η κατανάλωση σημείωσε άνοδο κατά 3,5%. H επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτάθηκε την ίδια περίοδο κατά 8,8% από την αρχική εκτίμηση του 8,4%, ενώ το πρώτο τρίμηνο είχε σημειώσει αύξηση της τάξεως του 5,7%.

Τα αποθέματα των εταιρειών μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου κατά 1,7 δισ. δολάρια, έναντι της αρχικής εκτίμησης των 2,6 δισ. δολαρίων. H ένδειξη αυτή είναι θετική καθώς σημαίνει ότι οι εταιρείες έχουν τα περιθώρια για αύξηση της παραγωγής τους.

Οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν σε λίγο υψηλότερο ρυθμό συγκριτικά με την αρχική μέτρηση, με τον δομικό πληθωρισμό, δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των ευμετάβλητων τιμών ενέργειας και τροφίμων, να αυξάνεται κατά 1,7% από την αρχική εκτίμηση του 1,6%. O δείκτης των προσωπικών δαπανών αυξήθηκε κατά 3,3% από το 3,2% που είχε εκτιμηθεί ένα μήνα πριν. «Δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης», δήλωσε, χθες, ο οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Μπεν Μπέρνανκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή