Κίνητρο για διασυνοριακές εξαγορές στην Ευρώπη

Κίνητρο για διασυνοριακές εξαγορές στην Ευρώπη

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενιαίο τραπεζικό σύστημα πληρωμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να αποτελέσει ακόμη ένα κίνητρο για την πραγματοποίηση διασυνοριακών εξαγορών στον κλάδο, δήλωσε χθες στο Reuters το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκέρτρουντ Τάμπελ-Κούγκερελ. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναπτύσσουν ένα ενιαίο σύστημα εκκαθάρισης των πληρωμών και χρεώσεων για τις πιστωτικές κάρτες, του οποίου η λειτουργία αναμένεται να μειώσει το κόστος των συναλλαγών τουλάχιστον στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. Οπως τόνισε η κ. Τάμπελ-Κούγκερελ, το ενιαίο αυτό σύστημα πληρωμών όχι μόνον θα μειώσει το κόστος των συναλλαγών, αλλά θα καταστήσει επίσης παρελθόν ορισμένα «τεχνικά εμπόδια», γεγονός που θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, ενώ έχουν ήδη προηγηθεί πολλές εξαγορές και συγχωνεύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Η ίδια υποστήριξε ότι «το επόμενο βήμα για τις τράπεζες είναι να κινηθούν διασυνοριακώς… πρόκειται για ένα φυσικό αλλά και απαραίτητο βήμα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Γεγονός είναι ότι η λειτουργία διαφορετικών συστημάτων πληροφορικής συνεπάγεται υψηλό κόστος, ενώ η δημιουργία του ενιαίου συστήματος εκκαθάρισης των χρεώσεων και των πληρωμών θα συντείνει στην ταχύτερη αφομοίωση των τραπεζών που θα αποτελέσουν στόχους εξαγοράς και συγχώνευσης. Οπως ανέφερε η Ευρωπαία αξιωματούχος, η αναδιάρθρωση της τραπεζικής αγοράς στις ΗΠΑ έχει αποτελέσει πολύ ευκολότερη υπόθεση, λόγω της ύπαρξης ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μέσα στον Οκτώβριο τη δημιουργία ενός νέου, νομικού πλαισίου για την Ενωση, το οποίο θα οδηγήσει με τη σειρά του στη δημιουργία ενός «ενιαίου, ευρωπαϊκού χώρου πληρωμών», γνωστού με το ακρωνύμιο SEPA (Single European Payments Area), με απώτερο στόχο τη βελτίωση της απόδοσης της ενιαίας αγοράς αγαθών και υπηρεσιών.

Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες από την πλευρά τους περιορίζουν τη δική τους πρωτοβουλία στην Ευρωζώνη, αλλά οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν την επέκταση του SEPA και στις 25 χώρες – μέλη της Ενωσης έως το 2010, καθώς αναφέρουν ότι ήδη το 70% των διασυνοριακών πληρωμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση πραγματοποιείται σε ευρώ.

Η κ. Τάμπελ-Κούγκερελ άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμούν να διευρύνουν οι τράπεζες τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη ενιαίων συστημάτων συναλλαγών, που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς παροχής χρηματοπιστωτικών και επενδυτικών υπηρεσιών. Οπως ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, «πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια, την οποία καταβάλλει ο κλάδος και η οποία δεν πρέπει να υποτιμηθεί… πρόκειται για ένα πρόγραμμα τόσο μεγάλης σημασίας όσο εκείνο, το οποίο υλοποιήθηκε, για την εισαγωγή του ευρώ στην αγορά…».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2003 ούτε λίγο ούτε πολύ 7.000 διαφορετικοί οργανισμοί στην Ευρωζώνη προσέφεραν υπηρεσίες πληρωμών. H κ. Τάμπελ-Κούγκερελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι έως το 2008, το SEPA θα είναι λειτουργικό σε ό,τι αφορά βασικές χρήσεις, καλώντας τις διοικήσεις των τραπεζών να δεσμευθούν για την προσφορά χρόνου και χρήματος, ώστε να αναπτυχθεί εγκαίρως το σύστημα. H ίδια εκτίμησε ότι έως τα τέλη της δεκαετίας, ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών θα διεκπεραιώνεται μέσω του SEPA. Οταν θα έχει συμβεί αυτό, ολοένα και περισσότερες τράπεζες θα αναβαθμίζουν τα συστήματά τους εκκαθάρισης των πληρωμών, καθιστώντας τα συμβατά με το SEPA, έτσι ώστε να εξοικονομήσουν πόρους, τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή