Ανοδικά με πετρέλαιο και μεταλλευτικές εταιρείες

Ανοδικά με πετρέλαιο και μεταλλευτικές εταιρείες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετική τροχιά κινήθηκαν, χθες, οι γενικοί δείκτες των χρηματιστηρίων της Δυτικής Ευρώπης, ανακάμπτοντας από την πτώση των προηγούμενων συνεδριάσεων. Υπενθυμίζουμε ότι οι αγορές της Γηραιάς Ηπείρου κινήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε αρνητικό έδαφος λόγω της αιφνίδιας αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, όπως και της ανακοίνωσης χαμηλότερων του αναμενομένου κερδών εκ μέρους της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, ήτοι της γερμανικής Volks-wagen. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όμως, η ανακοίνωση θετικών προσδοκιών εκ μέρους της χαλυβουργίας Arcelor για μια αύξηση της ζήτησης στον κλάδο, όπως και η δημοσιοποίηση υψηλότερων του αναμενομένου κερδών από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse και τη γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge SA για το πρώτο τρίμηνο του 2006 αποκατέστησαν τις αρνητικές εντυπώσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Παράλληλα, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του χαλκού ενίσχυσαν για μια ακόμη φορά τις μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών και των εταιρειών εξόρυξης μετάλλων. «H κερδοφορία των εταιρειών αυτών θα συνεχίζει να ενισχύεται», επισημαίνει ο Ρότζερ Νάιτινγκεϊλ της Millennium Global Investments στο Λονδίνο. Θετικό ρόλο έπαιξε επίσης η δημοσιοποίηση έκθεσης της NTC Research κατά την οποία παρατηρείται σημαντική βελτίωση του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 σημείωσε κέρδη της τάξεως του 1,02% και ο μεγαλύτερος Dow Jones Stoxx 600 εμφάνισε άνοδο μιας ποσοστιαίας μονάδας. H εθνικοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βολιβίας, κατόπιν απόφασης του προέδρου της χώρας Εβο Μοράλες, οδήγησαν σε μια κατά 0,6% πτώση της τιμής της μετοχής της ισπανικής πετρελαϊκής εταιρείας Repsol λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για τις εκεί δραστηριότητές της. Αναλυτικότερα, η μετοχή της BP, ήτοι της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στην Ευρώπη, παρουσίασε κέρδη της τάξεως του 1,7%, ενώ αυτή τη γαλλικής Total ενισχύθηκε κατά 1,1%. Στον κλάδο των εταιρειών εξόρυξης μετάλλων, η μετοχή της Rio Tinto παρουσίασε άνοδο 4,5% και αυτή της BHP Billiton αναρριχήθηκε κατά 3,6%. Αξίζει να τονίσουμε ότι η τιμή του χαλκού στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου παρουσίασε κέρδη κατά 4,5%.

Ο δείκτης FTSE-100 της βρετανικής αγοράς ενισχύθηκε 0,98% και, στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 σημείωσε άνοδο 1,02%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax έκλεισε στις 6.051,29 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,69%, ενώ ο γενικός δείκτης της αγοράς στη Ζυρίχη αναρριχήθηκε κατά 0,34%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή