Γερμανία: μέτρα στήριξης της οικογένειας

Γερμανία: μέτρα στήριξης της οικογένειας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της οικογένειας, καθώς και αύξηση της φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα προωθεί η γερμανική κυβέρνηση. Οι σχετικές μεταρρυθμίσεις αποφασίστηκαν έπειτα από σχοινοτενείς συζητήσεις μεταξύ των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού της Αγκελα Μέρκελ, τα οποία επέδειξαν ευελιξία και ικανότητα να διαμορφώνουν συναινετικό κλίμα ειδικά σε κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα.

Η επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ των κεντροαριστερών και των κεντροδεξιών κομμάτων του συνασπισμού θεωρείται πλέον αποτελεσματική δοκιμασία της συνοχής και της συνεκτικότητάς του ειδικά εν όψει ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα και το σύστημα υγείας.

Εν τω μεταξύ, και οι μεν και οι δε θέλησαν με ζέση να αποδείξουν στους ψηφοφόρους τους ότι δεν υποχώρησαν έναντι των διεκδικήσεων της άλλης πλευράς.

Πάντως, οι πρωτοβουλίες στήριξης της οικογένειας έχουν αναχθεί σε φλέγον ζήτημα στη Γερμανία ειδικά μετά τα τελευταία αποκαρδιωτικά στοιχεία για τον χαμηλό αριθμό γεννήσεων και τη γήρανση του πληθυσμού· μακροπρόθεσμα, ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων θέτει εν κινδύνω το σύστημα κοινωνικής ασφάλειας της Γερμανίας.

Κατά τα συμπεφωνημένα, με την απόκτηση παιδιού οι γονείς θα δικαιούνται να διακόπτουν την εργασία τους έως και ένα χρόνο. Κατά το διάστημα αυτό, θα λαμβάνουν τα δύο τρίτα των τελευταίων μηνιαίων καθαρών αποδοχών τους αλλά όχι άνω των 1.800 ευρώ.

Επιπλέον, οι πατέρες θα δικαιούνται να λαμβάνουν επιπλέον δύο μήνες γονικής άδειας, παρατείνοντας το σύνολο της απουσίας σε 14 μήνες, ενώ οι άνεργοι γονείς θα μπορούν να ζητούν 300 ευρώ μηνιαίως πέραν των υφισταμένων επιδομάτων τους. Σύμφωνα με έρευνες, ο ένας στους δύο Γερμανούς θα διέθετε χρόνο από τη δουλειά του για την ανατροφή των παιδιών του, εάν υπήρχαν οι αναγκαίοι πόροι.

«Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για τις νέες οικογένειες στη Γερμανία», δήλωσε η αρμόδια υπουργός Οικογένειας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν. «Οι αποφάσεις, που ελήφθησαν, αποδεικνύουν ότι στην κυβέρνηση είναι κοινή η αντίληψη ότι η κοινωνία χρειάζεται περισσότερα παιδιά». Οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι σαφώς και χρειάζονται ενθάρρυνση τα νεαρά ζευγάρια για να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, όταν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι αντίξοες. Ωστόσο, όπως λέγουν, τα χρήματα δεν επαρκούν ως κίνητρο, αλλά απαιτείται και αναβάθμιση των υποδομών φύλαξης και φροντίδας.

Πέραν τούτου, ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε στην επιβολή του επονομαζόμενου «φόρου των πλουσίων», ο οποίος αφορά τους έχοντες έσοδα άνω των 250.000 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για φορολόγηση των εισοδημάτων τους κατά 3% επιπλέον του ισχύοντος φόρου εισοδήματος. H νέα ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2007. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι το μέτρο αυτό δεν ισχύει για τα έσοδα των επιχειρήσεων· άλλωστε, επίκεινται μεταρρυθμίσεις του σχετικού φορολογικού καθεστώτος, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το 2008.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο «φόρος των πλουσίων» αναμένεται να αποφέρει στο κράτος μόνο 250-300 εκατ. ευρώ το χρόνο επιπλέον, αλλά συνιστούσε βασικό αίτημα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή