Ευρωζώνη: Θετικές ενδείξεις για αύξηση στον κλάδο της μεταποίησης

Ευρωζώνη: Θετικές ενδείξεις για αύξηση στον κλάδο της μεταποίησης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές είναι οι τελευταίες ενδείξεις για την Ευρωζώνη, εμφανίζοντας αύξηση της δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο και ενισχύοντας την πεποίθηση πως υπάρχει μια ευρύτερη βελτίωση του τοπίου. Οι οικονομολόγοι που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας που έγινε αισθητή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006 εξακολουθεί να υφίσταται, τουλάχιστον, μέχρι τις αρχές του δεύτερου τριμήνου.

«Δεν πρόκειται για την άνοδο ενός και μόνο δείκτη. Επικρατούν οι ταχύτεροι ρυθμοί που έχουν καταγραφεί τελευταία στην παραγωγή, τις νέες παραγγελίες, την απασχόληση και την κατανάλωση», τόνισε ο Κρις Γουίλιαμσον της NTC Research, που έχει επιμεληθεί τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων. Την ίδια στιγμή καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα για την αναβολή περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμβαδίζει με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες του κόσμου στην εφαρμογή μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η EKT θα αναμένει μέχρι τον Ιούνιο την ανακοίνωση των επισήμων στοιχείων του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο, προκειμένου να αποφασίσει μια αύξηση του κόστους δανεισμού. Ως εκ τούτου, πολλοί αναλυτές ήδη προεξοφλούν ότι στην επικείμενη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου θα αποφασιστεί η διατήρηση των επιτοκίων στο ίδιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την έρευνα της NTC Research, που στηρίχθηκε σε 3.000 εταιρείες, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών (PMI) ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας και άνω. Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών πώλησης είναι βραδύτερος συγκριτικά με την άνοδο του κόστους των πρώτων υλών και άλλων υλικών. Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στον Απρίλιο οι τιμές του πετρελαίου, του χαλκού όπως και άλλων εμπορευμάτων έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Ιδιαίτερη αισιοδοξία δημιούργησε η υψηλότερη του αναμενομένου επέκταση της οικονομίας του Βελγίου, με τον ρυθμό ανάπτυξης να ανέρχεται το πρώτο τρίμηνο του 2006 στο 0,8% συγκριτικά με προηγούμενο. H δραστηριότητα στον γερμανικό μεταποιητικό κλάδο παρέμεινε τον Απρίλιο σταθερή, αλλά σε υψηλό επίπεδο. Επιπλέον, ο γερμανικός δείκτης αξιολόγησης των συνθηκών πρόσληψης έφθασε στο 53,4, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2000. Στην Ευρωζώνη, οι συνθήκες πρόσληψης παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση από τον Ιανουάριο του 2001. Μάλιστα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έχει φθάσει στο ζενίθ της τελευταίας πενταετίας κι εξαετίας στις περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Τέλος, ο δείκτης PMI στην Ιταλία έφθασε τον Απρίλιο το 57 από το προηγούμενο 55 και στη Γαλλία ανήλθε στο 55,3 από το 54,6.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή