Συνεχίζεται το ράλι για πετρέλαιο – χρυσό

Συνεχίζεται το ράλι για πετρέλαιο – χρυσό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα άνω των 74 δολαρίων το βαρέλι διατηρήθηκαν και χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού», μετά την εκτίναξή τους κατά 1,80 δολάριο και πλέον, προχθές, στις διεθνείς αγορές. Η κλιμάκωση των φόβων για την ενεργειακή προσφορά, ιδιαίτερα του Ιράν, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη επιθετικότητα των επενδυτών σε όλο το φάσμα των αγορών εμπορευμάτων, ωθούσαν κατά τις απογευματινές ώρες στο Λονδίνο την τιμή του Brent στα 74,85 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 96 σεντς. Εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης κατέγραφε την ίδια ώρα άνοδο 1 δολαρίου, στα 74,75 δολάρια το βαρέλι.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Σαμ Μπόντμαν, δήλωσε χθες ότι η χώρα του και η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσουν τις εμπορικές σχέσεις τους σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο. Η δήλωση έγινε σε κοινή εμφάνιση του κ. Μπόντμαν με τον υπουργό Πετρελαίου του Ριάντ, Αλί αλ-Ναΐμι, στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι τα τεράστια πετρελαϊκά κοιτάσματα της Σαουδικής Αραβίας και τα μεγάλα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ θα επιτρέψουν στις δύο χώρες να συνεργαστούν ώστε να εξασφαλίσουν την πετρελαϊκή επάρκεια σε περιόδους κρίσης.

Ο κ. Μπόντμαν επεσήμανε ότι οι φόβοι ακριβώς περί προβλημάτων στην προσφορά αποτελούν «σημαντικό παράγοντα» για την τρέχουσα εκτίναξη των τιμών. Το δυσθεώρητο πετρέλαιο, πάντως, το αποδυναμωμένο δολάριο και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποδείχθηκαν και χθες «εκρηκτικός» συνδυασμός, προκαλώντας άνοδο και στις αγορές μετάλλων, πολύτιμων και βασικών. Στο Λονδίνο, η τιμή του χρυσού κατέγραψε νέο ρεκόρ 25ετίας, φθάνοντας ώς και τα 665,20 δολάρια, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Οκτώβριο του 1980. Η τιμή φιξ του αργύρου διαμορφώθηκε στα 13,92 δολάρια η ουγγιά.

Από την πλευρά της, η τιμή του χαλκού κινήθηκε οριακά χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ των 7.385 δολαρίων ο τόνος, που είχε καταγράψει την περασμένη εβδομάδα, διαμορφούμενη στο κλείσιμο στα 7.130 δολάρια ο τόνος. Εκείνη του ψευδάργυρου έφθασε τα 3.335 δολάρια, έχοντας επίσης καταγράψει ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, στα 3.445.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή