Εκτίναξη κερδοφορίας για την Time Warner

Εκτίναξη κερδοφορίας για την Time Warner

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αύξηση των κερδών της Time Warner Inc. κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2006 αποδίδεται αποκλειστικά στις δραστηριότητες καλωδιακής τηλεόρασης του αμερικανικού ομίλου MME, καθώς τα συνολικά αποτελέσματα ήταν υποδεέστερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σε ιδιαίτερα αδύναμη θέση βρίσκεται η μονάδα παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών AOL, καθώς οι συνδρομητές μεταπήδησαν από τις παλαιότερες συνδέσεις σ’ αυτές ταχύτερης πρόσβασης στο Internet. Παράλληλα, πτώση παρουσίασαν και τα έσοδα των θυγατρικών Warner Bros. και New Line Cinema που επικεντρώνονται στην παραγωγή ταινιών, ενώ σταθερά παρέμειναν τα έσοδα από την κυκλοφορία του περιοδικού Time.

O Ντικ Πάρσονς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «εξακολουθούμε να παρουσιάζουμε σημαντική προόδο στην αποκατάσταση της αξίας για τους μετόχους», υποστηρίζοντας ότι ήδη η Time Warner έχει προχωρήσει επιτυχώς στην επαναγορά του 10% των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία έναντι του συνολικού ποσού των οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων.

Το γεγονός αυτό, όμως, δεν απέτρεψε την πτώση της τιμής της μετοχής της, η οποία υποχωρούσε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης κατά 14 σεντς στα 17,20 δολάρια περίπου. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, η τιμή της μετοχής της Time Warner κυμαίνεται στα 18 δολάρια, το βαρέλι, μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των μετόχων. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να θυμίσουμε ότι η θέση του κ. Πάρσονς ως επικεφαλής του ομίλου είχε απειληθεί από τις έντονες αντιδράσεις των μετόχων και ειδικότερα από την κριτική που ασκήθηκε εκ μέρους του δισεκατομμυριούχου Καρλ Ικαν για τη στρατηγική που ακολουθείται και τη στασιμότητα των μετοχικών αποδόσεων.

Τα συνολικά κέρδη του ομίλου ανήλθαν το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου στα 1,46 δισ. δολάρια ή 32 σεντς ανά μετοχή από τα 915 εκατομμύρια δολάρια ή 19 σεντς ανά μετοχή της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Παράλληλα, τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση κατά μια ποσοστιαία μονάδα, φθάνοντας τα 10,46 δισ. δολάρια. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο, επεκτείνοταν στα 10,89 δισ. δολάρια.

Μείωση εσόδων από τις εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών

Αναλυτικότερα, τα έσοδα από τις εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών του ομίλου όπως είναι η Warner Bros. και η New Line Cinema εμφάνισαν μια πτώση κατά 8% λόγω των χαμηλών πωλήσεων εισιτηρίων και βίντεο, υποχωρώντας στα 2,78 δισ. δολάρια. Αντίθετα, οι δραστηριότητες συνδρομητικής τηλεόρασης -στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα κανάλια HBO, CNN και Cartoon Network- εμφάνισαν μια αύξηση εσόδων της τάξεως του 15%, φθάνοντας τα 2,6 δισ. δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αύξηση του αριθμού των συνδρομητών στις βασικές υπηρεσίες βίντεο κατά 82.000 άτομα ανήλθε, ουσιαστικά, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας. O αριθμός των συνδρομητών στις ψηφιακές υπηρεσίες βίντεο αυξήθηκε κατά 241.000 άτομα, αντικατοπτρίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί από το 2001. Επιπροσθέτως, η AOL κατέγραψε πτώση εσόδων 7%, καθώς ο αριθμός των συνδρομητών μειώθηκε κατά 835.000 άτομα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2006. «H AOL είναι η βασική πηγή απογοήτευσης στα οικονομικά αποτελέσματα, λόγω της μείωσης του πελατολογίου», επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Γκρίφιλντ, αναλυτής στη Pali Research. Ο ίδιος εντάσσει την μετοχή της Time Warner στην κατηγορία «neutral», προσθέτοντας πως «το αισιόδοξο στοιχείο ήταν οι δραστηριότητες καλωδιακής τηλεόρασης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή