Προϋπολογισμός λιτότητας για το 2007 από την Κομισιόν

Προϋπολογισμός λιτότητας για το 2007 από την Κομισιόν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προϋπολογισμό λιτότητας για το 2007 κατέθεσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ενωση, αναφέροντας ότι αδυνατεί να διαθέσει μεγαλύτερα κονδύλια για την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τον εκσυγχρονισμό, δεδομένων των αποφάσεων, τις οποίες έλαβαν πέρυσι οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των κρατών – μελών της.

Ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός προβλέπει την κατά 4,6% αύξηση της ονομαστικής αξίας των δαπανών του στα 126,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τον περυσινό. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν σε μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, της έρευνας και της ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ομως, όπως ανέφερε η αρμόδια επίτροπος για τον προϋπολογισμό και τον προγραμματισμό, Ντάλια Γκριμπασκάουτε, σε πραγματικές τιμές, ήτοι συνυπολογίζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, εξαιρώντας δε τα κονδύλια για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που αναμένεται να ενταχθούν στην Ενωση το 2007, η αξία του προϋπολογισμού του 2007 είναι μικρότερη από εκείνην του 2006. Η ίδια περιέγραψε τον προϋπολογισμό του 2007 ως «μινιμαλιστικό» και συμπλήρωσε με δόση ειρωνείας, λέγοντας ότι «ο κοινοτικός προϋπολογισμός δεν μπορεί άλλωστε να είναι πιο… μοντέρνος από τις κοινοτικές πολιτικές…». Επρόκειτο για σαφή αναφορά στις καθυστερήσεις, οι οποίες σημειώνονται εκ μέρους των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών – μελών της Ενωσης, στην πορεία τους προς τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αναμένονται να τονώσουν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς και την ανταγωνιστικότητα.

Τα σημαντικότερα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού είναι -όπως συμβαίνει παραδοσιακά στην Ενωση- εκείνα, τα οποία αφορούν τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα περιφερειακά, αναπτυξιακά προγράμματα. Η συνολική αξία του κονδυλίου για τις αγροτικές επιδοτήσεις και την ανάπτυξη της υπαίθρου ανέρχεται στα 57,2 δισ. ευρώ και είναι αυξημένη κατά 1,2% από το 2006, ενώ η αξία των προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας ανέρχεται στα 54,3 δισ. ευρώ, ποσόν αυξημένο 6,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με φέτος. Το υπόλοιπο ποσόν του προϋπολογισμού του 2007 αναμένεται να δαπανηθεί κυρίως για την κάλυψη του διοικητικού κόστους των υπηρεσιών της Ενωσης, του κόστους της εσωτερικής ασφάλειας και της βοήθειας προς τρίτες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή