H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηεικόνα ισχυρής ανάπτυξης του τομέα παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ δεν ήταν αρκετή χθες για να ανακουφίσει το δολάριο παρά μόνο πρόσκαιρα και να επισκιάσει τη συνεχή επιθυμία των αγορών να μπουν στο ευρώ, που εκμεταλλεύθηκαν την υποχώρηση του ευρωνομίσματος στα 1,2591 δολάρια ως ευκαιρία αγοράς για να το στείλουν στα 1,2669 δολάρια. Ετσι το ευρώ προσέγγισε ξανά τα 1,27 δολάρια, στα οποία είχε ανέλθει προχθές και τα οποία αποτελούν υψηλά επίπεδα ενός έτους έναντι του δολαρίου.

Η συνεχής επέκταση του κρίσιμου τομέα παροχής υπηρεσιών, που αναλογεί στα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας, είναι εντυπωσιακή αλλά όχι επαρκής για να θαμπώσει τις αγορές. Συγκεκριμένα, ο κύριος μηνιαίος δείκτης του τομέα υπηρεσιών, που καταγράφει το Institute of Supply Management (ISM), ανήλθε στα επίπεδα των 63,0 μονάδων τον Απρίλιο, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα του δείκτη από τον περασμένο Αύγουστο. Ούτε οι παραγγελίες των αμερικανικών εργοστασίων που έδειξαν μεγάλη αύξηση κατά 4,2% τον Μάρτιο, εντυπωσίασαν τις αγορές.

Πάντως, σήμερα, θα απολαύσουμε μια ιδιαίτερα σημαντική συνεδρίαση υπό τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ που αναμένεται με περισσό ενδιαφέρον. H κρισιμότητα της συνεδρίασης επικεντρώνεται στις δηλώσεις του προέδρου της EKT, δηλαδή αν η μέλλουσα νομισματική πολιτική θα έχει επιθετικό χαρακτήρα. Ενα είναι σίγουρο, ότι ο Τρισέ θέλει να κερδίσει χρόνο. Φαίνεται ότι αυτό που τον ανησυχεί κυρίως είναι η ραγδαία ενίσχυση του ευρώ. Και θέλει να την αποτρέψει καθώς το ισχυρό ευρώ δεν το αντέχει ακόμη η ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης.

Φυσικά, ουδείς σχεδόν περιμένει μια νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ σήμερα. Αυτό που κρίνεται είναι οι επόμενες κινήσεις της EKT. Ευτυχώς, όμως, η βιασύνη των αγορών με τις «καυτές» προβλέψεις για συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων αποτρέπει τις επιθετικές κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η τράπεζα παραμένει αποφασισμένη να προχωρήσει σε αύξηση του κόστους του δανεισμού, όμως αυτό δεν θα γίνει τον Μάιο (δηλαδή σήμερα). Ηδη η EKT στις αρχές Μαρτίου αύξησε το επιτόκιο της Ζώνης του Ευρώ κατά 0,25%, στο 2,5%, στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών. Ηταν η δεύτερη αύξηση από τις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Παράλληλα, ο κ. Τρισέ διευκρίνισε ότι ουδέποτε έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων, όταν η Τράπεζα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο εκτός Φρανκφούρτης. H συνεδρίαση του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία, που υποφέρει όπως η Ελλάδα από υψηλό πληθωρισμό.

Ωραία, λοιπόν, η αύξηση θα γίνει τον Ιούνιο όπως έσπευσαν να προβλέψουν οι αγορές. Πάντως, προεξοφλείται αύξηση των επιτοκίων του ευρώ στο 3,0% μέχρι τον Σεπτέμβριο (δηλαδή, μια αύξηση κατά 0,25%, στο 2,75%, τον Ιούνιο και μια αύξηση κατά 0,25%, στο 3,0% στη συνεδρίαση της 31ης Αυγούστου). Ομως, η βεβαιότητα για μια επιπλέον αύξηση στο 3,25% μέχρι το τέλος του έτους υποχώρησε στο 80% (από 100%), ενώ σχεδόν εξαφανίστηκαν οι προβλέψεις για αύξηση στο 3,5%. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αισιοδοξεί ότι η ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη της Ζώνης του Ευρώ έχει μπει σε ασφαλή τροχιά και τώρα πρέπει να αναχαιτισθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν θα ανακόψουν την ανάπτυξη των τριών δυναμικότερων οικονομιών του κόσμου, εκτιμούν οι κεντρικοί τραπεζίτες των 10 πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G10), που απαρτίζουν την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). H παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί και φέτος με εύρωστους ρυθμούς της τάξεως του 4,3%, παρά την εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών στα ύψη. Παράλληλα, οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ικανοποιητικά όλες τις αλλαγές στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας.

Είναι η πρώτη φορά μετά μια εξαετία που οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας υιοθετούν, σχεδόν, συντονισμένα μια περιοριστική νομισματική πολιτική. Στόχος των κεντρικών τραπεζιτών είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως χωρίς τις επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν, κυρίως, από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με την έκθεση του G10, ο έλεγχος του πληθωρισμού είναι, αναμφισβήτητα, το βασικό μέλημα και πρέπει να αποκρουστούν οι επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή