ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κερδοφορίας για Shell και Total

Απτόητα από την αύξηση της φορολογίας και τη μείωση της παραγωγής παρέμειναν τα κέρδη των Royal Dutch Shell και Total κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και αντισταθμίζοντας τους «αντίξοους» παράγοντες με τα αλυσιδωτά ιστορικά ρεκόρ των πετρελαϊκών τιμών. Τα κέρδη της ολλανδοβρετανικής Shell κατέγραψαν άνοδο 3% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, διαμορφούμενα στα 6,89 δισ. δολάρια. Εκείνα της γαλλικής Total -μη συνυπολογιζομένων των μεταβολών στην αξία της συμμετοχής στη φαρμακοβιομηχανία Sanofi-Aventis- αυξήθηκαν 16%, στα 3,38 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα της Total κρίθηκαν «καλύτερα από τα αναμενόμενα» από τους αναλυτές, ιδιαίτερα μάλιστα εφόσον οι επιδόσεις της υπερβαίνουν εκείνες άλλων πετρελαϊκών κολοσσών, όπως η βρετανική ΒΡ και η αμερικανική Exxon Mobil (αμφότερες παρουσίασαν αύξηση κερδών 7%). Οσο για τη Shell, τα κέρδη της αποτέλεσαν «ευχάριστη έκπληξη», ενώ προήλθαν κατά κύριο λόγο από την υψηλότερη της αναμενόμενης κερδοφορίας στις μονάδες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας. Εξ αυτών, ρεκόρ πωλήσεων καταγράφηκε στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η πετρελαϊκή παραγωγή της εταιρείας, πάντως, συρρικνώθηκε κατά 3% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, στα 3.746 εκατ. βαρέλια ισοδύναμα πετρελαίου ημερησίως (σημειωτέον ότι η παραγωγή της Total μειώθηκε κατά 5% για το ίδιο τρίμηνο, στα 2,44 εκατ. βαρέλια ημερησίως). Η μείωση αυτή ήταν αναμενόμενη και οφείλεται τόσο στην απώλεια παραγωγής 165.000 βαρελιών ισοδύναμων πετρελαίου ημερησίως στις εγκαταστάσεις στη Νιγηρία, όσο και στις καταστροφές από τους περυσινούς τυφώνες σε εκείνες στον Κόλπο του Μεξικού. Παρά, δε, την υψηλότερη κερδοφορία που παρουσίασε η Shell στην άντληση και πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατέγραψε χαμηλότερα κέρδη στις μονάδες διύλισης και μάρκετινγκ.

Το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη Shell εντοπίζεται στο «μέτωπο» των αποθεμάτων της. Η εταιρεία παραδέχθηκε χθες ότι καθίσταται όλο και πιο απίθανο να καλύψει τον στόχο της αντικατάστασης του 100% των αποθεμάτων της -επίπεδο στο οποίο η παραγωγή αντισταθμίζεται πλήρως με νέα πετρελαϊκά ευρήματα- κατά την περίοδο 2004-2008. Πάντως, η Shell επιβεβαίωσε εκ νέου τον στόχο περί αύξησης της παραγωγής περίπου κατά 4% ετησίως ώς το 2010.