Πτώση του πετρελαίου μετά την αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ

Πτώση του πετρελαίου μετά την αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Σημαντική πτώση σχεδόν 2,5 δολαρίων σημείωσε χθες το πετρέλαιο Brent στο Λονδίνο, συμπαρασυρόμενο από την εξασθένηση της τιμής της βενζίνης στις ΗΠΑ. H εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο ότι πρώτη φορά το τελευταίο δίμηνο αυξήθηκαν τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης. H τιμή του Brent για τα συμβόλαια Ιουνίου σημείωσε πτώση 2,47 δολάρια στα 70,18 δολάρια το βαρέλι στις 16.25 ώρα Γκρίνουιτς.

Πέραν τούτου, ο εκτελών χρέη γενικού γραμματέα του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο, προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο το 2006 θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ οι τιμές θα υποχωρήσουν, όταν λυθούν τα προβλήματα των ΗΠΑ ως προς τις προδιαγραφές της βενζίνης· ωστόσο, οι επενδύσεις στην παραγωγική δυνατότητα των διυλιστηρίων δεν συμβαδίζουν με τους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης.

Ο κ. Μπαρκίντο τόνισε ακόμα ότι η παραγωγική δυνατότητα του οργανισμού θα φθάσει τα 38 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2010.

Σύμφωνα με έρευνα του «Ρόιτερς», ο ΟΠΕΚ είχε αντλήσει περίπου 29,55 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως τον Μάρτιο.

Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού προέβλεψε ότι οι υψηλές τιμές θα αποδυναμωθούν, όταν οι ΗΠΑ διευθετήσουν τις νέες προδιαγραφές της βενζίνης. «Κινητήριος δύναμη της ανόδου των τιμών είναι τα παράγωγα πετρελαίου και ειδικά η βενζίνη», τόνισε ο κ. Μπαρκίντο. «Συνεπώς, όταν επιλυθεί το θέμα της περιεκτικότητας, ώστε να καταναλώνει καθαρότερα καύσιμα το επιβατικό κοινό, η αγορά θα εξομαλυνθεί».

Τέλος, χθες ο χρυσός στο Λονδίνο ανήλθε σε νέο ρεκόρ 25ετίας στα 677,10 δολάρια η ουγγιά, αλλά έκλεισε στα 672,20 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή