Τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία της εμφάνισε η ελβετική τράπεζα UBS

Τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία της εμφάνισε η ελβετική τράπεζα UBS

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΥΡΙΧΗ. Εντυπωσιακή αύξηση κερδών εμφάνισε η ελβετική τράπεζα UBS, η οποία είναι και η μεγαλύτερη στον κόσμο στη διαχείριση ιδιωτικών κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου εκτινάχθηκαν κατά 33% και διαμορφώθηκαν στα 3,5 δισ. ελβετικά φράγκα, υπερσκελίζοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ουσιαστικά, η UBS εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία της.

Τα καθαρά της έσοδα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται κεφαλαιακά κέρδη 290 εκατ. ελβετικών φράγκων από την πώληση της θυγατρικής της Motor-Columbus με δραστηριότητες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανήλθαν από 2,63 δισ. ελβετικά φράγκα προ ενός έτους στα 3,5 δισ. εφέτος. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει μέσο όρο 3 δισ. φράγκα.

Οι επιδόσεις-ρεκόρ της ελβετικής τράπεζας αφορούν και τις καθαρές εισροές 33,6 δισ. φράγκων εν συγκρίσει με τις προβλέψεις των 22,1 δισ. φράγκων.

«Πρόκειται για τα καλύτερα κέρδη που είχαμε ποτέ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Κλάιβ Στάντις.

Η ελβετική τράπεζα προσετέθη στη χορεία των λοιπών ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών, όπως η Credit Suisse και η Deutsche Bank, οι οποίες ανακοίνωσαν αυξημένα έσοδα από τις συναλλαγές σε μετοχές και ομόλογα, την παροχή συμβουλών και την καθοδήγηση προς εταιρείες-πελάτες σε περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς και από τη διαχείριση ιδιωτικού πλούτου.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Στάντις, «τίποτε δεν σκιάζει τις προοπτικές της UBS, ακόμα και αν οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς μεταβληθούν άρδην και επιδεινωθούν». Οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι τα κέρδη ρεκόρ δεν δύνανται να διαρκέσουν επί μακρόν, διότι η ακμάζουσα οικονομική δραστηριότητα θα εξασθενήσει κάποια στιγμή.

«Πάντως, ένας σημαντικός παράγοντας που κάνει τη διαφορά στην περίπτωση της UBS, είναι ότι έχουμε μεγάλες ροές εσόδων από τη διαχείριση ιδιωτικών κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων· οι δραστηριότητες αυτές αποφέρουν πολύ σταθερότερα κέρδη», διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής είναι πιο ευάλωτες στις ανατροπές των αγορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαχείριση ιδιωτικών κεφαλαίων παρουσίασε πρώτη φορά κέρδη στην Ευρώπη και ειδικότερα στις αγορές Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, όπου και έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις της η UBS. Γενικά, πάντως, η ελβετική τράπεζα είδε τον κλάδο διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων να δέχεται υψηλές εισροές σε όλες τις αγορές της.

Τέλος, ακόμα και ο κλάδος της επενδυτικής τραπεζικής, ο οποίος κατά παράδοση δεν έχει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα όσο οι αντίστοιχοι ορισμένων ανταγωνιστριών αμερικανικών τραπεζών, παρουσίασε μεικτά κέρδη ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο με αύξηση 34% στα 1,75 δισ. ελβετικά φράγκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή