Υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Βολιβίας

Υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Βολιβίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές προκλήσεις για την ίδια την κυβέρνηση και τη χώρα του δημιούργησε η απόφαση του προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, για την κρατικοποίηση των φυσικών πόρων της, και δη αυτών του φυσικού αερίου. Οπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο 46χρονος κ. Μοράλες, οι ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Βολιβία, θα πρέπει να πωλήσουν στην -προβληματική, δημόσια εταιρεία-φάντασμα, αφού εδώ και μια δεκαετία δεν αποτελεί άλλο παρά έναν… δεινόσαυρο της γραφειοκρατίας- ΥΡFΒ το 51% του μετοχικού κεφαλαίου τους. Πέραν του ότι ουδείς γνωρίζει προς το παρόν από πού θα αντληθούν τα δισεκατομμύρια των δολαρίων που θα απαιτηθούν για να εξαγορασθούν τα εν λόγω μερίδια, η διεθνής επενδυτική κοινότητα αλλά και ξένες εταιρείες εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για τις προοπτικές της Βολιβίας στο μέλλον, ως πόλου έλξης επενδυτικών κεφαλαίων. Αυτό δεν συμβαίνει άνευ λόγου και οι εξελίξεις είναι όντως ραγδαίες. Οπως ανακοίνωσε ήδη, πριν από δύο 24ωρα, η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Βραζιλίας, Petroleo Brasileiro S.A., μία εκ των μεγαλυτέρων από απόψεως επενδύσεων στην ενεργειακή αγορά της Βολιβίας, παγώνει όλες τις δρομολογημένες επενδύσεις της στη χώρα. Μέχρι στιγμής, η αξία των επενδύσεών της στη Βολιβία φθάνει στα 1,6 δισ. δολάρια, διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλός της Σέρτζιο Γκαμπριέλι.

Κινητικότητα στη Λατινική Αμερική

Οι ανακοινώσεις του κ. Μοράλες έχουν πυροδοτήσει μεγάλη κινητικότητα στη Λατινική Αμερική και όχι μόνον. Ηδη πάντως, ο κ. Μοράλες υποδέχθηκε στη χώρα του τον πρόεδρο της Βενεζουέλας και θεωρούμενο ως πολιτικό μέντορά του, Ούγκο Τσάβες. Οπως δήλωσε ο τελευταίος, μετέβη στη Λα Παζ, πρωτεύουσα της Βολιβίας, για να «υποβάλει τα συγχαρητήριά του και να πάρει μαθήματα από τη σοφία της Βολιβίας…».

Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να ταξιδέψουν αργά χθες το βράδυ ώρα Ελλάδος στο Πουέρτο Ιγκουάζου της Αργεντινής, όπου θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται στην ενεργειακή αγορά της Βολιβίας. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα είναι κρίσιμης σημασίας και για τη συνάντηση του κ. Μοράλες με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Θαπατέρο, η οποία δρομολογείται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης – Λατινικής Αμερικής. Η ισπανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Repsol είναι η ευρωπαϊκή εταιρεία με τα μεγαλύτερα ανοίγματα στη χώρα.

Πέραν της ανακοινωθείσας κρατικοποίησης, το θέμα που πρόκειται να απασχολήσει τους τέσσερις ηγέτες στο Πουέρτο Ιγκουάζου αφορά στην ιδέα του προέδρου Τσάβεζ για την κατασκευή αγωγού, μήκους εννέα χιλιάδων χιλιομέτρων, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα τεράστια κοιτάσματα της Βενεζουέλας στην Αργεντινή, μέσω Βραζιλίας. Ο αγωγός, του οποίου η αξία ανάπτυξης υπολογίζεται στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, θα έχει «παρακλάδια» που θα επεκτείνονται στη Βολιβία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.

Χωρίς κεφάλαια και τεχνολογία

Η παραγωγή φυσικού αερίου της Βολιβίας ιδιωτικοποιήθηκε μόλις πριν από μία δεκαετία. Οπως παραδέχεται τώρα ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Μοράλες, Κάρλος Αλμπέρτο Λόπεζ, «η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, η YRBF, πιθανόν να θέλει αλλά δεν μπορεί να αναλάβει τη λειτουργία των πηγών φυσικού αερίου της Βολιβίας, διότι δεν διαθέτει ούτε τα κεφάλαια ούτε την τεχνολογία». Την ανακοίνωση της κρατικοποίησης συνόδευσε μία ακόμη, για την αύξηση της φορολογίας της παραγωγής από τα δύο μεγαλύτερα κοιτάσματα της χώρας στο 82%, από το 50%. Τα κρατικά έσοδα αναμένονται να αυξηθούν έτσι στα 750 εκατ. δολάρια ΗΠΑ από 450 σήμερα. Ομως τα συμπληρωματικά αυτά έσοδα δεν φθάνουν αν αναπληρώσουν το κενό που ενδέχεται να αφήσουν πίσω τους οι ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή