H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικώς, ο πρόεδρος Τρισέ υπέκυψε στις «καυτές» προβλέψεις των αγορών για επιθετικές κινήσεις των επιτοκίων του ευρώ. Το επιτόκιο της Ζώνης του Ευρώ παρέμεινε χτες στο 2,5%, όπως αναμενόταν από τους πάντες. Ωστόσο, η πλήρης συμμόρφωση του Τρισέ στα άγρια σενάρια των αγορών ήταν αυτή που έκανε την έκπληξη. Τώρα κυκλοφορούν προβλέψεις για πιθανότητα της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αύξησης του επιτοκίου του ευρώ!!! Αμέσως μετά το ευρώ πήρε στην κυριολεξία φωτιά. Εκτινάχθηκε (από τα 1,2572) στα 1,2723 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους έναντι του δολαρίου.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο πρόεδρος της EKT, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε εμμέσως πλήν σαφώς ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί εκτός Φρανκφούρτης, στην Ισπανία, και έπεται συνέχεια… O κ. Τρισέ εμφανίστηκε αρκούντως θορυβημένος για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, λέγοντας ότι «η προοπτική του πληθωρισμού επιδεινώνεται, ενώ η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη βελτιώνεται σταθερά». Και επειδή ανησυχεί, είναι έτοιμος, όπως προειδοποιεί, να αυξήσει ξανά και ξανά στο άμεσο μέλλον τα επιτόκια του ευρώ.

Ο κίνδυνος να ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υπαρκτός, επισημαίνει ο κ. Τρισέ, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να «διακυβευθεί η αξιoπιστία της EKT ως φύλακας της σταθερότητας των τιμών». Ομως, παρά την εκτίναξη των τιμών του αργού πετρελαίου, οι απαιτήσεις για αυξήσεις των μισθών παραμένουν σε λογικά επίπεδα και δεν παρατηρούνται ενδείξεις «δευτερογενών» πληθωριστικών επιπτώσεων. Κυρίως, όμως, η οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης είναι ακόμη ευάλωτη και περισσότεροι από 12 εκατ. άνθρωποι είναι εκτός εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat.

Πάντως, ο δημόσιος διάλογος επανήλθε για το αν χρειάζεται ή όχι να αυξηθούν τα επιτόκια του ευρώ. H άποψη ότι η EKT πρέπει να είναι «ολοκληρωτικά πραγματίστρια» και να εκτιμά τα στοιχεία χωρίς να καθηλώνεται μονίμως στην ίδια συλλογιστική για να αποφασίζει για τα επίπεδα των επιτοκίων, είναι ορθή. Ωστόσο, ο υψηλός ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος αποτελεί παράγοντα που ανησυχεί ιδιαίτερα την EKT, όπως και «ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα που είναι πολύ υψηλότερος από την αύξηση του ΑΕΠ». Ειδικότερα, τα φθηνά ακόμη στεγαστικά δάνεια έχουν υπερθερμάνει την αγορά κατοικιών σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ζώνης του Ευρώ.

Ομως, η EKT αισθάνεται σίγουρη(!!!) ότι η σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης της επιχειρηματικής Γερμανίας, όπως έδειξε η έκθεση του οικονομικού ινστιτούτου IFO, καθώς και η βελτίωση του κλίματος μεταξύ των Γερμανών καταναλωτών θα έχει διάρκεια. H επιχειρηματική κοινότητα της Γερμανίας εκφράζει μεν ελπίδες ότι η ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και οι ενδείξεις τόνωσης της εγχώριας ζήτησης θα ευνοήσουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, ωστόσο είναι λεπτή η ισορροπία.

Στην ετήσια έκθεση της ΕΚΤ αναφέρεται ότι η τράπεζα κατάφερε και πέρυσι να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και ότι εξασφάλισε εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, έτσι ώστε να ενισχυθούν τόσο οι αναπτυξιακοί ρυθμοί στην Ευρωζώνη όσο και η απασχόληση. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, ώστε να διατηρηθούν υπό έλεγχο οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης. H οικονομική ανάπτυξη αναμένεται και να βελτιωθεί και να διευρυνθεί όπως δείχνουν οι οικονομικοί δείκτες, τόσο από τα σκληρά στοιχεία όσο και από τις δημοσκοπήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης του IFO ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Στη Γαλλία, επίσης, ο δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σημείωσε άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας. Επίσης, στην εισαγωγή της ετήσιας έκθεσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παροτρύνει τις κυβερνήσεις των 12 να προσεγγίσουν πιο ενεργά τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. «Απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για να βελτιωθεί η ανάπτυξη και να αυξηθεί η απασχόληση στην Ευρωζώνη», τονίζει ο κ. Τρισέ.

Αντίθετα εικόνα ανησυχίας αναδύεται από τους αναιμικούς ακόμη ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Ηδη, η ένωση εργοδοτών της E.E. (UNICE) έχει εκφράσει επιγραμματικά την απογοήτευσή της για τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, παροτρύνοντας την EKT να μην αποφασίσει συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων. «Είμαστε αποθαρρυμένοι από το γεγονός ότι η Ευρωζώνη δεν δύναται να παρουσιάσει φέτος ένα ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο του 2%, όταν οι υπόλοιπες οικονομίες επεκτείνονται σε δυναμικότερους ρυθμούς», δήλωσε πρόσφατα ο Ερνστ Αντουάν Σελιέρ, επικεφαλής της UNICE. Σε ανάλογες δηλώσεις έχει προβεί και ο επικεφαλής οικονομολόγος της UNICE Ζαν Φιλίπ Κοτί, όταν τόνισε προσφάτως πως η EKT δεν πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια εκτός εάν υπάρξουν απτές ενδείξεις επιδείνωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή