Total και Ιntercontinental σκίασαν τα σχόλια Τρισέ

Total και Ιntercontinental σκίασαν τα σχόλια Τρισέ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετική τροχιά κινήθηκαν, χθες, οι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς η ανακοίνωση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων από τη γαλλική πετρελαϊκή Total και άλλες εταιρείες σκίασαν τα σχόλια του Σαν Κλοντ Τρισέ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT). O κ. Τρισέ δήλωσε πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη θα παρακολουθούνται στενά προτού αποφασιστεί η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Υπενθυμίζουμε ότι η επόμενη συνεδρίαση της EKT είναι δρομολογημένη για τον Ιούνιο. Επιπροσθέτως, η άνοδος των τιμών ορισμένων μετάλλων σε νέα επίπεδα ρεκόρ οδήγησαν σε κέρδη τις μετοχές του κλάδου, ενώ τα σενάρια που θέλουν την αλυσίδα ξενοδοχείων Intercontinental Hotels να αποτελεί στόχο εξαγοράς κέντρισαν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων επενδυτών, ενθαρρύνοτας μια κατά 5,9% άνοδο της μετοχής της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 παρουσίασε κέρδη της τάξεως του 0,33%, κλείνοντας στις 2.936,10 μονάδες και ο δείκτης FTSE-100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 0,45%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 κατέγραψε κέρδη 0,77% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax σημείωσε άνοδο της τάξεως του 1,18%. Αναλυτικότερα, η άνοδος της τιμής του χαλκού και του ψευδάργυρου σε νέα ιστορικά επίπεδα ενίσχυσαν για μια ακόμη φορά τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων. H μετοχή της Rio Tinto κατέγραψε άνοδο 3,9% και αυτή της Antofagasta ενισχύθηκε κατά 3,1%. Επιπροσθέτως, η μετοχή της BHP Billiton αναρριχήθηκε κατά 1,9%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης βασικών μετάλλων DJ Stoxx European παρουσίασε άνοδο της τάξεως του 2%. Αντιστοίχως, ο πανευρωπαϊκός δείκτης του κλάδου χημικών εμφάνισε αποδόσεις 1,2%, χάριν της ανόδου των μετοχών της ICI και της BASF. H μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των κερδών της BASF, όπως και η προς τα άνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα ετήσια αποτελέσματά της, οδήγησαν την τιμή της μετοχής σε άνοδο 2,4%. Μεγαλύτερη άνοδο και, συγκεκριμένα, της τάξεως του 6,7% παρουσίασε η μετοχή της ICI μετά την ανακοίνωση για μια κατά 8% ενίσχυση της κερδοφορίας της όπως και για τη μείωση του προσωπικού της κατά 2.300 άτομα.

Παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι μετοχές του κλάδου σημείωσαν θετικές αποδόσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μετοχή της Total ενισχύθηκε κατά 1,7%, καθώς ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε μια μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση κερδών για το πρώτο τρίμηνο του 2006. Εντυπωσιακή άνοδο και, ειδικότερα, κατά 9,7% κατέγραψε η μετοχή της Telenor.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή