Η εικόνα της Vodafone… θαμπώνει

Η εικόνα της Vodafone… θαμπώνει

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται, μπορεί στον επιχειρηματικό κόσμο ο κυνηγός να μετατραπεί σε θήραμα. O λόγος για τη Vodafone, την εταιρεία, η οποία συνέλαβε και πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία και η οποία φαίνεται ότι σήμερα ενδύεται έναν εντελώς διαφορετικό μανδύα, αυτόν του θηράματος. Πριν από μερικούς μήνες ίσως αυτή η πιθανότητα να προκαλούσε τουλάχιστον θυμηθία έως και καγχασμό, αλλά αυτή η αντίδραση δε σχετίζεται με το παρόν.

Ολοένα και εντονότερες πλέον είναι οι φήμες, που κυκλοφορούν και έχουν να κάνουν με ενδεχόμενη διάσπαση του ομίλου και εξαγορά του. Εκτιμάται ότι η Vodafone δέχεται σκληρές πιέσεις από τους οργισμένους επενδυτές, οι οποίοι δυσανασχετούν με την υποτονική απόδοση της μετοχής της και τις προοπτικές της βραδείας της ανάπτυξης.

Πάντως, μια προσφορά για την ισχυρότερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του κόσμου δε θεωρείται εύκολο να ευοδωθεί και να καταλήξει σε εξαγορά· η χρηματιστηριακή αξία της Vodafone αποτιμάται σε 77 δισεκατομμύρια στερλίνες. Εν τούτοις, τραπεζίτες και αναλυτές επισημαίνουν ότι μία συμφωνία ίσως και να μην είναι αδύνατη, δεδομένου ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια πλέον έχουν δισεκατομμύρια δολάρια να διοχετεύσουν στην αγορά και εμφανίζονται ιδιαιτέρως πρόθυμα να καταβροχθίσουν μεγάλους ομίλους.

Καθόλου τυχαία αναλυτές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών επισημαίνουν ότι κάθε αξιοπρεπής τραπεζίτης το τελευταίο εξάμηνο θεωρεί επιβεβλημένο να αλλάξει προσέγγιση και αντί να θεωρεί τη Vοdafone απροσπέλαστη, τώρα πλέον να τη βλέπει ως μία ευκαρία για κατάτμηση.

Υπό το πρίσμα αυτό, πάντως, θεωρείται απίθανο να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη βρετανική επιχείρηση ένας και μόνο φορέας, δεδομένου του υψηλότατου τιμήματος. Οι τραπεζίτες αναμένουν τη σύσταση μιας κοινοπραξίας, η οποία θα απαρτίζεται από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, ειδάλλως δεν θα μπορέσει να αποδώσει η προσπάθεια.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων, ως ενδιαφερόμενα μέρη παρουσιάζονται ο αμερικανικός κολοσσός στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια Blackstone σε συνεργασία με τον ισπανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών της Telefonica, καθώς και με την, επίσης τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, Verizon Communications με έδρα τις ΗΠΑ. Ολες μαζί εξετάζουν προσφορά για 160 πένες ανά μετοχή, ήτοι 96 δισεκατομμύρια στερλίνες με στόχο να απομονώσουν τα επιμέρους τμήματα της Vodafone. Σημειωτέον, ότι η Blackstone τον Απρίλιο είχε εξασφαλίσει αντί 2,68 δισ. ευρώ μερίδιο 4,5% στην Deutsche Τelekom.

Οι προαναφερθείσες οντότητες διέψευσαν τα δημοσιεύματα, ενώ η Vodafone δε σχολίασε το ενδεχόμενο μιας προσφοράς με στόχο τη διάσπασή της. Ωστόσο, τα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι έχει συντελεστεί μία σημαντική αλλαγή όσον αφορά την εικόνα της Vodafone ως κυρίαρχης εταιρείας, η οποία κέρδισε την αθανασία με την εξαγορά της Mannesmann αντί 178 δισ. ευρώ το 2000.

H Vodafone, σημειωτέον, θα μπορούσε να καταστεί ευκολότερος στόχος, ειδικά εφόσον ήδη έχει αρχίσει να διαθέτει περιουσιακά της στοιχεία. Οι επενδυτές ασκούν πιέσεις, ώστε να αποκομίσει η εταιρεία ρευστό από τις πωλήσεις και να το αποδώσει σε αυτούς, αντισταθμίζοντας την απογοητευτική απόδοση της μετοχής και τις περιορισμένες προοπτικές της.

Η τιμή μετοχής της, έχει διαμορφωθεί περίπου στις 130 πένες και πόρρω απέχει από τις 402 πένες, ήτοι το ρεκόρ του 2000. H μετοχή διαπραγματεύεται σε επίπεδα 12,1 φορές τα κέρδη του 2006/2007, εναντι των 13,9 για τη Deutsche Telekom και το μέσο ευρωπαϊκό όρο των 12,8, όπως αναφέρεται σε στατιστική ανάλυση του Ρόιτερς.

Αναλυτές και τραπεζίτες διατυπώνουν την άποψη ότι η πρόσφατη πώληση των ιαπωνικών δραστηριοτήτων στη Softbank, καθώς και μία προσδοκώμενη πώληση του 45%, που διατηρεί η Vodafone στη Verizon Wireless, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, ενδεχομένως να την καταστήσουν πιο προσιτή σε πιθανό αγοραστή.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της Vodafone στη Verizon αποτιμάται έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια και ισοδυναμεί σχεδόν με το ένα πέμπτο της συνολικής εμπορικής αξίας της εταιρείας των 100 δισ. στερλινών.

Τα δε πρωτεύοντα περιουσιακά της στοιχεία στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βρετανία ισοδυναμούν με το 44% της εμπορικής της αξίας. Το ενδιαφέρον έγκειται στο να αντιληφθεί κανείς ποιες κινήσεις μπορούν όντως να πραγματοποιηθούν όσον αφορά το μέλλον της Vodafone.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή