ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη, όπως άλλωστε αναμένονταν, ενώ ο πρόεδρος κ. Trichet άφησε αιχμές για υψηλότερα επιτόκια τους επόμενους μήνες, υιοθετώντας στη συνέντευξη Τύπου ένα πιο επιθετικό ύφος σε σύγκριση με τη συνεδρίαση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, ο κ. Trichet τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση για τη διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας τιμών και ότι η νομισματική πολιτική παραμένει χαλαρή. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε αισιοδοξία για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα, ενώ ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενδέχεται να διατηρηθεί πάνω από τον πληθωριστικό στόχο της τράπεζας 2,0% τους επόμενους μήνες, τονίζοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγκυμονούν λόγω των τιμών του πετρελαίου.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Trichet αποτελούν αιχμές για νέα αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, ενώ εάν η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίσει να παρουσιάζει βελτίωση τις επόμενες εβδομάδες/μήνες και ο κίνδυνος δευτερογενών πληθωριστικών επιδράσεων παραμείνει ορατός, αναμένεται να επακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις τα επόμενα τρίμηνα. Η προθεσμιακή αγορά προεξοφλεί πλήρως αύξηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου refi rate στο 3,25% μέχρι το τέλος του έτους.

Στις ΗΠΑ, παρά τις νέες ανακοινώσεις ισχυρών οικονομικών στοιχείων τις τελευταίες ημέρες (το κείμενο απεστάλη για δημοσίευση πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης στις ΗΠΑ την Παρασκευή) η πιθανότητα που συνεχίζει να τιμολογεί η προθεσμιακή αγορά για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο -μετά την ήδη πλήρως προεξοφλημένη αύξηση των 25μβ την επόμενη εβδομάδα- παραμένει περιορισμένη αφού οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed κ. Bernanke στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίζουν να επιδρούν καθοριστικά στις προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων. Ο κ. Bernanke είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι, παρόλο που ενδεχομένως τα επιτόκια χρειαστεί να βρεθούν σε λίγο ακόμα υψηλότερα επίπεδα μετά τα πρόσφατα ισχυρά οικονομικά στοιχεία, η τράπεζα ενδέχεται να διακόψει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής. Δικαιολογώντας την άποψη αυτή, ο επικεφαλής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας είχε διευκρινίσει ότι αναμένεται μερική υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια του έτους λόγω σταδιακής αποδυνάμωσης της αγοράς κατοικίας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός έχει διατηρηθεί σχετικά σταθερός.

Η πλειοψηφία της αγοράς εκτιμά ότι ο κύκλος αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων θα ολοκληρωθεί με την άνοδο του Fed Funds rate στο 5,00% τον Μάιο, εκτίμηση που υποδηλώνει σταδιακή μείωση της επιτοκιακής υπεροχής του αμερικανικού δολαρίου έναντι άλλων βασικών νομισμάτων τους επόμενους μήνες. Αλλωστε, ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από άλλες κεντρικές τράπεζες είτε βρίσκεται σε αρχικά στάδια (ΕΚΤ) είτε η ολοκλήρωσή του απέχει ενδεχομένως περισσότερο από μία μόνο αύξηση των 25μβ (ΚΤ Καναδά) είτε δεν έχει ακόμα ξεκινήσει (ΚΤ Ιαπωνίας).

Οι δηλώσεις του κ. Bernanke επέδρασαν καθοριστικά στις αγορές συναλλάγματος, εντείνοντας τις πτωτικές πιέσεις στο αμερικανικό δολάριο, πιέσεις που ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο λίγες ημέρες αργότερα με τη δημοσίευση της ανακοίνωσης του G7 που έστρεψε ξανά την προσοχή της αγοράς στα ανεπίλυτα διαρθρωτικά προβλήματα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το G7 κάλεσε την Κίνα -καθώς και τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες- να επιτρέψει μεγαλύτερη διακύμανση στο νόμισμά της προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση των διεθνών ανισορροπιών (όπως το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ), σχόλιο που ερμηνεύτηκε από τις αγορές ως ανάγκη για αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ.

Οι παράγοντες αυτοί καθώς και η εκτίμηση της αγοράς για υψηλότερα ευρωπαϊκά επιτόκια τους επόμενους μήνες επέτρεψε στην ισοτιμία ευρώ/δολ. να διατηρηθεί και αυτήν την εβδομάδα σε ανοδική πορεία, καταγράφοντας νέο υψηλό έτους νωρίς την Παρασκευή στο 1,2712. Η ισοτιμία δολ./γιεν βρέθηκε προσωρινά στις αρχές της εβδομάδας στο 112,32, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, πριν ανακάμψει αργότερα στο 113,50/80 επωφελούμενη από την περιορισμένη δραστηριότητα στις αγορές λόγω της τριήμερης αργίας στην Ιαπωνία. Το κλίμα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές διατηρήθηκε θετικό, ενώ το «επιθετικό» ύφος του κ. Trichet στη συνέντευξη Τύπου και η εκτίμηση μέρους της αγοράς ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αύξηση 50μβ (αντί 25μβ στο πρόσφατο παρελθόν) ενέτεινε τις πτωτικές πιέσεις στις τιμές των ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου να ανέρχεται κοντά στο 4,035% που αποτελεί νέο υψηλό για τους τελευταίους μήνες.

Ανάλογη εικόνα παρουσίασαν και οι αμερικανικοί τίτλοι επηρεασμένοι αρνητικά από τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να καταγράφει νέο υψηλό για τα τελευταία τέσσερα χρόνια στα μέσα της εβδομάδας κοντά στο 4,175%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή