ΕΒΔΟΜΑΔΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ. Αραβία: Οι μικροεπενδυτές θύματα κερδοσκόπων και της κυβερνητικής απραξίας

Θύματα κερδοσκόπων και της κυβερνητικής απραξίας στην εφαρμογή ενός αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου είναι και οι μικροεπενδυτές του χρηματιστηρίου στη Σ. Αραβία. H ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται με μεγάλη συνέπεια στην περίπτωση των αγορών, με χιλιάδες Σαουδάραβες να έχουν χάσει περιουσίες από τον Φεβρουάριο και μετά, καθώς ο γενικός δείκτης της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς του αραβικού κόσμου έχει υποχωρήσει από τότε κατά 40%. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι αυτό του Αμπντουλάχ, ο οποίος επένδυσε προ πέντε μηνών 100.000 δολάρια ή 400.000 ριάλ για να τα δει να εξαφανίζονται μαζί με τα όνειρά του να αγοράσει μια βίλα. «H ρυθμιστική αρχή φέρει την ευθύνη. Δεν έπρεπε να είχε επιτρέψει την τόσο μεγάλη άνοδο των τιμών των μετοχών, δίνοντας τα περιθώρια για τη χειραγώγηση της αγοράς από κερδοσκόπους», λέει ο Αμπντουλάχ. Από την πλευρά τους, η κυβέρνηση και η ρυθμιστική αρχή του χρηματιστηρίου (Capital Markets Authority) επιρρίπτουν ευθύνες στους εύπορους κερδοσκόπους, οι οποίοι με τις τεράστιες τοποθετήσεις κεφαλαίων οδήγησαν κατά τη διάρκεια του 2005 τις τιμές των μετοχών στα ύψη και εν συνεχεία προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, όταν η CMA αποπειράθηκε να αποκαταστήσει την τάξη στην αγορά. O βασιλιάς Αμπντουλάχ, το προφίλ του οποίου είναι πιο σύγχρονο από αυτό των προκατόχων του, εξέδωσε διάταγμα για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου κατά, περίπου, 30% για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ζημιωμένων μικροεπενδυτών.

Μεγάλες αποκλίσεις αξίας μεταξύ της χρηματιστηριακής αγοράς Χονγκ Κονγκ και των εισηγμένων στην Κίνα

Οι περιορισμοί που ισχύουν στην ευρύτερη κινεζική χρηματιστηριακή αγορά και αυτή του συναλλάγματος έχουν δημιουργήσει μεγάλες αποκλίσεις αξίας μεταξύ της χρηματιστηριακής αγοράς του Χονγκ Κονγκ και των εισηγμένων εταιρειών στην Κίνα. Ωστόσο, η υποχώρηση των εμποδίων ωθεί τα επενδυτικά κεφάλαια στο να αξιοποιούν ευκαιρίες αρμπιτράζ. «H λέξη-κλειδί είναι ο έλεγχος του συναλλάγματος», επισήμανε ο Μαρκ Μόμπιους της Franklin Temletonl, ο οποίος επιμελείται επενδυτικά κεφάλαια ύψους 30 δισ. δολαρίων. Μια από τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις είναι ότι ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές της Κίνας θα μπορούν να επενδύουν σε τίτλους ξένων αγορών. Σήμερα, οι μετοχές των αγορών της Σαγκάης και της Σενζέν κυμαίνονται σε επίπεδα κατά 2,5 φορές υψηλότερα των εταίρων τους στο Χονγκ Κονγκ, ενώ έχουν την ίδια ονομαστική αξία και τις ίδιες αναλογίες μερισμάτων. Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις που οι τιμές των μετοχών εταιρειών εισηγμένων στην Κίνα κυμαίνονται σε ελκυστικότερες τιμές, αντανακλώντας την τετραετή κατάρρευση των αγορών της Σαγκάης και της Σενζέν αλλά και τον ενθουσιασμό των ξένων επενδυτών που κατέφυγαν στην αγορά του Χονγκ Κονγκ αφού δεν είχαν πρόσβαση στην ενδοχώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή