ΗΠΑ: ευκολότερες εξαγορές από ξένους

ΗΠΑ: ευκολότερες εξαγορές από ξένους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση ενδέχεται να βελτιωθεί για τους αλλοδαπούς επιχειρηματίες, οι οποίοι προσπαθούν να αγοράσουν αμερικανικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι τουλάχιστον το συμπέρασμα που εξάγουμε από την παντελή έλλειψη αντιπολιτευτικών αντιδράσεων στο Κογκρέσο στην απόφαση του προέδρου Μπους να επιτρέψει στην Dubai Ιnternational Capita να αποκτήσει, έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την επιχείρηση Doncasters Group. Μια επιχείρηση κατασκευής εξοπλισμών ακριβείας για αμερικανικά τανκς και μαχητικά αεροσκάφη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, τα μέλη του Κογκρέσου, κάθε πολιτικής αποχρώσεως, παρ’ ολίγον να πάθουν αποπληξία όταν η αρμόδια Επιτροπή για Ξένες Επενδύσεις στις ΗΠΑ (CFIUS) ενέκρινε την εξαγορά της P&O, μιας βρετανικής επιχειρήσεως αρκετών αμερικανικών λιμανιών, από την Dubai Ports World. H θύελλα κόπασε μόνον όταν η Dubai Ports World, που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Ντουμπάι, συμφώνησε να αποχωρισθεί και να μεταβιβάσει τις δραστηριότητές της που διεξήγαγε στις ΗΠΑ, σε μια επιχείρηση αμερικανικής ιδιοκτησίας. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, οι πιο δριμείς επικριτές της συμφωνίας για τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου καί του γερουσιαστή Τσαρλς Σούμερ, απέφυγαν να αντιδράσουν στην πώληση του ομίλου Doncasters. O κ. Σούμερ έφθασε μέχρι του σημείου να επαινεί την επιτροπή CFIUS επειδή διεξήγαγε μια «προσεκτική καί επισταμένη» έρευνα. Στην επιχειρηματολογία του πρόβαλε το ότι η πρόσφατη συμφωνία είναι διαφορετική από εκείνη για την Dubai Ports World, διότι «πρόκειται για ένα προϊόν και όχι για μία υπηρεσία και ότι η ευκαιρία διείσδυσης και δολιοφθοράς είναι διττώς περισσότερο δύσκολα ανιχνεύσιμη».

Ισως αυτό να αποτελεί μιαν εύλογη διαφοροποίηση. Ομως η Κρίστιν Φορμπς, οικονομολόγος στο ινστιτούτο ΜΙΤ και πρώην μέλος του συμβουλίου οικονομικών συμβούλων του προέδρου Μπους, πιστεύει ότι «ένας αριθμός μελών του Κογκρέσου διαπίστωσε ότι αντέδρασαν υπέρ το δέον στη συμφωνία για την Dubai Ports World. «Παρόλο ότι η συμφωνία των λιμανιών εκρίθη ότι έγινε οικονομική ανταλλαγή έναντι της εθνικής ασφάλειας, εξεταζόμενη από κάποια πιο κλειστή σκοπιά, ενδέχεται να βελτίωσε την παρούσα εθνική ασφάλεια της χώρας», διατείνεται η Κρίστιν Φορμπς.

Εκτός αυτού, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι, λαμβανομένου υπ’ όψιν του τεραστίου ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικού εμπορίου των ΗΠΑ, η αποθάρρυνση των ξένων επενδυτών να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην αμερικανική οικονομία, χωρίς αξιόλογη δικαιολογία δεν θα αποτελούσε πράξη λογική.

Επίσης κατά τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση του προέδρου Μπους κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια στο να δώσει στο Κογκρέσο να καταλάβει ότι δεν αντιλαμβάνεται πλήρως σε παρόμοιες υποθέσεις τις απόψεις της αρμόδιας Επιτροπής για Ξένες Επενδύσεις στις ΗΠΑ (CFIUS). Ως αποτέλεσμα, οι πολιτικοί στις ΗΠΑ νιώθουν πιο άνετοι με τις συμβουλές της επιτροπής αυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή