Ειρηνικές προσδοκίες… οδήγησαν σε νέα υποχώρηση το πετρέλαιο

Ειρηνικές προσδοκίες… οδήγησαν σε νέα υποχώρηση το πετρέλαιο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από τα 70 δολάρια έστειλε χθες τις τιμές του μαύρου χρυσού η αναζωπύρωση των ελπίδων για ειρηνική λύση στη διένεξη με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η υποχώρηση ήταν της τάξης του 1,50 δολαρίου, τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Νέα Υόρκη, όπου οι τιμές διαμορφώνονταν το απόγευμα στα 69,39 και στα 68,70 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα. Πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης στη Νέα Υόρκη.

Οι αναλυτές δηλώνουν επιφυλακτικοί για την επίδραση που θα έχει για τις αγορές η επιστολή του προέδρου του Ιράν, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους. Η τιμή του πετρελαίου έχει εκτιναχθεί κατά περισσότερα από 8 δολάρια από τις αρχές του έτους, λόγω των φόβων ότι η διένεξη με την Τεχεράνη ίσως οδηγήσει στη διακοπή των εξαγωγών της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού του ΟΠΕΚ. Ωστόσο, η τιμή έχει υποχωρήσει κατά 5 δολάρια και από τα ιστορικά ρεκόρ που κατέγραψε προ δυο εβδομάδων, χάρις στα επίσημα στοιχεία που κατέδειξαν αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ.

Πάντως, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Κλοντ Μάντιλ, εξέφρασε χθες την άποψη πως οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν υψηλές τουλάχιστον για τα ερχόμενα 2-3 χρόνια, λόγω της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης και των μικρών περιθωρίων ενίσχυσης της προσφοράς. Ο κ. Μάντιλ υπενθύμισε, άλλωστε, για άλλη μια φορά πως οι πετρελαϊκές εταιρείες «δεν έχουν επενδύσει αρκετά τα τελευταία 20 χρόνια».

Χρυσός και ασήμι

Στις αγορές χρυσού, η τιμή κατέγραψε το πολλοστό ρεκόρ 25ετίας χθες, στο Λονδίνο, φθάνοντας έως και τα 684,70 δολάρια η ουγγιά πριν υποχωρήσει έως και στα 670 δολάρια. Το εξασθενημένο δολάριο και η αυξημένη κινητικότητα Ιαπώνων επενδυτών, που επέστρεψαν από διακοπές, υπήρξαν αρκετά για να πυροδοτήσουν τη νέα άνοδο, η οποία διαμορφώνει την τιμή κατά 32% αυξημένη από τις αρχές του έτους. Ωστόσο, η τιμή έκλεισε στα 676,80 δολάρια η ουγγιά. Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του αργύρου και της πλατίνας, η οποία όμως κατέγραψε επίσης ρεκόρ στη διάρκεια της συνεδρίασης, στα 1.189 δολάρια η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή