Εκτίναξη των τιμών πρώτων υλών τον Απρίλιο στη Βρετανία

Εκτίναξη των τιμών πρώτων υλών τον Απρίλιο στη Βρετανία

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την ταχύτερη αύξηση των τελευταίων εννέα μηνών εμφάνισε τον Απρίλιο το κόστος των πρώτων υλών στη Βρετανία, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ. Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με το ότι οι εταιρείες μετακυλίουν τις αυξημένες δαπάνες τους στις τιμές χονδρικής.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, οι τιμές προμηθειών πρώτων υλών αυξήθηκαν 2,5% τον προηγούμενο μήνα έναντι προβλέψεων για 1,6%. Επιπλέον, οι τιμές παραγωγού, εξαιρουμένων των τιμών στα τρόφιμα, τα ποτά, τον καπνό και το πετρέλαιο, αυξήθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση και 2,2% σε ετήσια, σημειώνοντας ρεκόρ εννεαμήνου.

Οι αυξήσεις αυτές, όπως τονίζουν οικονομολόγοι, μετακυλίονται ολοένα και περισσότερο και ενδέχεται να αναθερμανθεί ο πληθωρισμός και να ξεπεράσει το όριο του 2%, το οποίο έχει θέσει ως στόχο η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ενας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση ήταν οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες τον Απρίλιο είχαν αγγίξει και τα 75 δολάρια το βαρέλι, εκμηδενίζοντας πλήρως τη δραστική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στην αύξηση των τιμών πρώτων υλών συνέβαλε και η εκτίναξη των τιμών των μετάλλων κατά 4,4% σε μηνιαία βάση, η οποία ήταν και η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή