Ευρωζώνη: στα ύψη διετίας οι λιανικές πωλήσεις

Ευρωζώνη: στα ύψη διετίας οι λιανικές πωλήσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Με τους ταχύτερους ρυθμούς της διετίας και πλέον αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη σχετική δημοσκόπηση, στην οποία συμμετέχουν οι διευθυντές προμηθειών και εκπονήθηκε από το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Ειδικότερα, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών τον προηγούμενο μήνα ενισχύθηκε στο 54,6 από το 48,5 τον Μάρτιο. Εν συγκρίσει με το παρελθόν έτος οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν πρώτη φορά. Σημειωτέον ότι ο δείκτης άνω του 50 σημαίνει επέκταση, ενώ η υποχώρηση κάτω των συγκεκριμένων επιπέδων σημαίνει περιστολή δραστηριότητας.

Ειδικά στην περίπτωση της Γερμανίας, η οποία καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ο δείκτης ανήλθε στο 59,3 τον Απρίλιο έναντι του προς τα άνω αναθεωρημένου 48,9. Αρχικώς τον Μάρτιο ο δείκτης είχε φθάσει στο 46,5. Στη δε Γαλλία ο δείκτης ανήλθε στο 55,2 έναντι του 49,5 τον Μάρτιο και στην Ιταλία στο 46,8 από το 46,3.

H δημοσκόπηση διεκπεραιώθηκε με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον διευθυντών προμηθειών από εταιρείες του λιανεμπορίου, προερχομένων από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία· οι τρεις χώρες ισοδυναμούν σχεδόν με το 75% του συνολικού εμπορίου της Ευρωζώνης.

Η ανανέωση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για αγορές θα προσφέρει την αναγκαία συνδρομή στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία μέχρι στιγμής στηριζόταν ως επί το πλείστον στις εξαγωγές και στις διογκωμένες επενδύσεις των εταιρειών.

Η ταχύτερη διεύρυνση της οικονομίας και οι εκτινασσόμενες τιμές του πετρελαίου έχουν δημιουργήσει συνθήκες, οι οποίες φαίνεται ότι υπαγορεύουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο. Αν και οι αναλυτές προσπάθησαν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τα τελευταία στοιχεία του δείκτη διευθυντών προμηθειών, εντούτοις δεν απέκρυψαν ότι προσφέρουν κάποιες ενδείξεις για ενίσχυση της ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι στις δώδεκα χώρες της Ευρωζώνης τον μήνα Μάρτιο η ανεργία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας του 8,1%, διότι εταιρείες, όπως η γερμανική Bertelsmann, αύξησαν τις προσλήψεις τους.

Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποι ιταλικών αλυσίδων λιανεμπορίου, η ανάπτυξη των πωλήσεων βασίστηκε τον Απρίλιο στις πολύ καλές επιδόσεις της Γερμανίας, ενώ η Γαλλία δεν απέδωσε εξίσου καλά λόγω των εσωτερικών της αναταραχών. Καθόλου τυχαία, ο γνωστός γερμανικός όμιλος ένδυσης Hugo Boss προβλέπει αύξηση πωλήσεων και κερδών έως και 12% εφέτος.

Αναφορικά τώρα με την Ιταλία, η χώρα διήλθε μια περίοδο αβεβαιότητας εξαιτίας της έκβασης των εκλογών και αυτή επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι τον Απρίλιο η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ στη Γερμανία αναθεώρησε προς τα άνω τις προβλέψεις της για το 2006 και μάλιστα δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες. Συγκεκριμένα και μετά την ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σε ρεκόρ δεκαπενταετίας, τα έξι κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας προβλέπουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 1,8% έναντι του 1,2% αρχικώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή