Ζημίες αλλά και σχέδια επέκτασης στη Ρωσία για την KarstadtQuelle

Ζημίες αλλά και σχέδια επέκτασης στη Ρωσία για την KarstadtQuelle

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζημίες μεγαλύτερες των αναμενομένων παρουσίασε η μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων της Γερμανίας, KarstadtQuelle, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω της «βουτιάς» των πωλήσεων στο τμήμα παραγγελιών μέσω ταχυδρομείου. Οπως ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τόμας Μίντελχοφ, η καθαρή ζημία περιορίσθηκε στα 106,8 εκατ. ευρώ, έναντι αναθεωρημένων 111 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο, οι αναλυτές είχαν προβλέψει ζημία μόλις 89 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις της εταιρείας για το τρίμηνο μειώθηκαν στα 3,27 δισ. ευρώ, έναντι 3,4 δισ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η μείωση κατά 8% των πωλήσεων στο τμήμα παραγγελιών μέσω ταχυδρομείου. Σύμφωνα με την KarstadtQuelle, η πτώση αυτή οφείλεται στην αφαίρεση σελίδων με μη επικερδή προϊόντα από τους καταλόγους της. Παράλληλα, το γεγονός ότι το Πάσχα γιορτάστηκε φέτος αργά, το δεύτερο τρίμηνο, επηρέασε «σημαντικά» τα αποτελέσματα του πρώτου.

Εκπλήξεις

Ο κ. Μίντελχοφ επέμεινε ότι «φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε τις δραστηριότητές μας με κάθε τρόπο που έχουμε στη διάθεσή μας. Είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να σας αποκαλύψουμε μια δυο εκπλήξεις στη διάρκεια του έτους». Η KarstadtQuelle επιβεβαίωσε, άλλωστε, την πρόβλεψη ότι τα έσοδά της θα αυξηθούν «ελαφρώς» φέτος, ενώ τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα αυξηθούν κατά 20% έναντι των 544 εκατ. ευρώ του 2005, εξαιρουμένων των κερδών από πωλήσεις ακινήτων της εταιρείας. Επίσης, η 125χρονη αλυσίδα θα καταβάλει μέρισμα για το 2007, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Επέκταση

Η KarstadtQuelle προσπαθεί να ανακόψει τη μείωση των πωλήσεων στα τμήματα ταχυδρομικών παραγγελιών Quelle και Νeckermanεπεκτεινόμενη στη Ρωσία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η εταιρεία έχει θέσει στόχο να αποκομίζει το ήμισυ των εσόδων της στις δραστηριότητές αυτές από χώρες εκτός Γερμανίας, εντός τριετίας. Αυτό θα της επιτρέψει να περιορίσει την εξάρτησή της από την εγχώρια αγορά, η οποία παρουσιάζει τάσεις συρρίκνωσης. Βάσει των σχεδίων, ώς το 2009, η Ρωσία θα συνεισφέρει ώς και 1 δισ. ευρώ ετησίως στα έσοδα της εταιρείας από ταχυδρομικές παραγγελίες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα βήματα αυτά είναι «θετικά», παρότι η εταιρεία «θα πρέπει να ενισχύσει το τμήμα παραγγελιών μέσω ταχυδρομείου και στην ίδια τη Γερμανία, η οποία αναπόφευκτα θα παραμείνει μεγάλο μέρος της συνολικής αγοράς της». Σημειωτέον, ότι οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία μειώθηκαν τον Μάρτιο για δεύτερο συναπτό μήνα, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας διέβρωσαν την αγοραστική δύναμη του κοινού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή